Många klagomål på förmedlingsföretag

Konsumentvägledningen i Eskilstuna har fått flera klagomål på förmedlingsföretag som via telefonförsäljare erbjuder sig att hjälpa konsumenter att välja avtal för bland annat el.

Eskilstuna2014-04-04 07:30

Telefonförsäljare ringer upp privatpersoner och erbjuder dem hjälp med att välja förmånliga avtal för bland annat el om de blir medlemmar. Konsumentvägledaren Christine Fransholm vid Eskilstuna kommun säger att erbjudandet kan verkar lockande för många konsumenter.

– Det skrivs mycket om att det är dyrt med elpriserna och att man måste vara aktiv och byta själv, berättar hon och fortsätter:

– Så ringer nån och man blir lite överrumplad av det här samtalet. Man kanske tycker att det verkar lite bekvämt och bra, men man förstår inte att man faktiskt ger dem en fullmakt att flytta mina avtal.

Medlemskapet kostar inget. Förmedlingsföretagen tjänar sina pengar på att de får betalt av de bolag som de skaffar kunder till. Den som blir medlem ger förmedlingsföretaget fullmakt att avsluta och teckna avtal åt kunden.

– Man förstår inte att man ger den här fullmakten för man tror många gånger att en fullmakt ska vara skriftlig. Man förstår inte att den kan vara muntlig, säger Christine Fransholm.

Konsumentvägledningen i Eskilstuna har i år haft sju ärenden med klagomål mot olika förmedlingstjänster. Bland dessa finns Baraspara, Konsumentspar och Sverigespar.

Konsumentverket har i år fått in 35 anmälningar mot Baraspara, 19 anmälningar mot Konsumentspar och 21 anmälningar mot Sverigespar. Anmälningarna handlar framför allt om vilseledande marknadsföring och negativ avtalsbindning, men även om oskäliga avtalsvillkor och att personer ringts upp trots att de är medlemmar i NIX-registret.

Konsumentspar utreds för närvarande av Konsumentverket.

– Vi har öppnat upp ett nytt ärende på just det bolaget, säger juristen Anna Lindström vid Konsumentverket.

– Vi utreder just nu om vi ska inleda tillsyn mot det bolaget eller inte.

Processrådet Ida Nyström vid Konsumentverket säger att någon form av rättslig åtgärd sannolikt kommer att vidtas mot Baraspara.

– Vi kan förelägga bolaget vid vite, som bolaget då kan acceptera att skriva på att de går med på, att det inte ska fortsätta att göra på ett visst sätt, eller så kan vi stämma bolaget vid marknadsdomstolen.

Enligt Ida Nyström uppstår det många missförstånd omkring den fullmakt som Baraspara inhämtar under telefonsamtalen.

– Många konsumenter har inte ens förstått att de har lämnat en fullmakt utan när de får ett papper om att de har fått ett nytt elavtal på brevlådan så fattar de inte vad som har hänt. De tycker att det kan inte Baraspara fixa åt mig.

Baraspara hävdar å sin sina att man är tydliga med vad tjänsten innebär och att den information som lämnas till potentiella kunder är svår att missförstå eftersom den lämnas både muntligt och skriftligt. Telefonsamtalet där kunden ger Baraspara fullmakt spelas in. Ljudfilen spelas sedan upp för kundens elbolag för att det inte ska råda något tvivel om att det verkligen finns en fullmakt.

Flera hundra konsumenter kontaktade förra året Konsumenternas energimarknadsbyrå med klagomål på olika förmedlingsföretag.

– Många inser inte vidden av begreppet fullmakt och vad det kan leda till, säger Bo Hesselgren, vd vid Konsumenternas energimarknadsbyrå.

– Ibland leder det här till att kunderna hamnar i dubbla avtal så att de får krav på att betala ersättning för att de har brutit befintliga avtal innan avtalstiden har gått ut. Det kan vara alltifrån 500 kronor upp till 5 000 kronor.

En statlig utredning tittar för närvarande på om det ska krävas skriftlig bekräftelse från kundens sida för att avtal ska bli giltiga.

– Skulle det bli så, då kommer en del av de här problemen att försvinna. Känner kunderna sig överkörda och övertalade så kommer de inte att bekräfta avtalet, säger Bo Hesselgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om