I juni var 6 009 Eskilstunabor inskrivna som arbetslösa, en minskning med 12,9 procent jämfört med samma månad förra året.
Därmed har andelen arbetslösa i Eskilstuna minskat från 13,1 till 11,8 procent på ett år.
Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste statistik som presenterades på torsdagen.
Bland utrikesfödda är andelen arbetslösa 24,4 procent, en relativt kraftig minskning från noteringen på 29,1 procent i juni förra året.
– Det känns jättebra att fler ur den gruppen nu kommer ut på arbetsmarknaden. Jämfört med inrikesfödda är det ju brister i språket som utgör det stora hindret för anställning men nu ser vi att de börjar komma ikapp. Det är sju år sedan väldigt många av dem kom i samband med flyktingkrisen och det är så lång tid det brukar ta för utrikesfödda att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, säger Kenneth Eriksson som jobbar som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Sörmland.
Samtidigt finns förutsättningar för att få ner andelen arbetslösa ytterligare. Antalet lediga jobb i Eskilstuna är mycket stort och uppgick i juni till 1 951, närapå en fördubbling jämfört med hur det såg ut för ett år sedan.
De yrken som efterfrågas finns framför allt inom vården. Det handlar om sjuksköterskor, undersköterskor, hemtjänst och personal inom äldreomsorgen. Men efterfrågan på arbetskraft finns även inom lager- och logistikbranschen, försäljning, restaurang och transportsektorn.
– Här handlar det om att matcha de arbetssökandes kompetens mot de krav som arbetsgivarna ställer. Och det handlar i stor utsträckning om fortsatta utbildningsinsatser. Dels att ge möjlighet till grundläggande gymnasieutbildning, dels olika typer av yrkesutbildningar. Vi upphandlar en rad sådana utifrån de behov olika branscher har och det finns nu utbildningar inom bland annat vård, fordonsteknik, transport, industriteknik och lager/logistik.
På riksnivå har arbetslösheten minskat med 1,3 procentenheter det senaste året och uppgick till 6,6 procent av den registerbaserade arbetskraften i slutet av juni. Arbetslösheten minskar i samtliga län jämfört med samma månad föregående år. Totalt sett var arbetslösheten högst i Sörmlands, Gävleborgs och Skåne län där arbetslöshetsnivån var 9,1 respektive 8,8 och 8,6 procent.