Många ville byta kläder med varandra på Retuna i Eskilstuna

Under lördagen hölls det klädbytardag på Retuna återbruksgalleria i Eskilstuna. Det återkommande evenemanget lockade många besökare som bytte kläder för glatta livet.

Eskilstuna2016-11-19 13:54

Direkt vid entrén av gallerian slingrar sig kön lång. Påsar med använda kläder hålls hårt och innehållet visas upp för folkhögskolans elever för inspektion.

– Bad, under- och barnkläder får inte lämnas in. Dessutom måste kläderna vara hela och rena, säger läraren Theresia Hägglund som samordnar klädbytardagen för fjärde gången.

Evenemanget arrangeras av elever från Folkhögskolan, till största del av de som läser programmet recycle design, men även av andra elever. Med och samarbetar kring klädbytardagen är också Naturskyddsföreningen och Eskilstuna kommun.

– Det är ett väldigt stort evenemang som arrangeras nationellt under våren, då är det inte bara i Eskilstuna, utan över hela landet. Men här har vi bestämt att göra det två gånger per år och generellt kommer det mindre folk på hösten, säger Theresia Hägglund.

Trots att det är mindre folk nu än vad det är på vårens evenemang är nästan alla klädställningar fyllda och besökarna letar febrilt efter nya plagg att fylla sin garderob med.

– Jag försöker att hitta ett par jeans. I inbyte lämnade jag ett par skjortor och en polares gamla bröllopskostym, säger Niklas Gustafsson.

Publiken som har tagit sig till gallerian är blandad.

– Vi har ett väldigt brett spann av besökare. Allt från eleganta damer till trendiga ungdomar. Däremot har det historiskt sett varit ganska dåligt med killar som kommer och byter kläder men i år tycker jag ha sett lite mer än tidigare, säger Theresia Hägglund.

Ulrika Lindroth är på besök från Oskarshamn. Hon har besökt klädbytardagen flera år i rad.

– Jag letar efter ovanliga kläder. Men hela grejen är ett kul koncept. Min sambo tycker att det är mindre roligt, jag får en massa nya kläder och han hittar inget. Det borde finnas mer herrkläder, säger hon.

Halva dagen har gått och det kommer in ännu mer folk. Theresia Hägglund är tvungen att ställa sig i kassan och kontrollera kläderna som folk vill byta in.

Vilket är det vanligaste plagget som kommer in?

– Det vanligaste plagget är nog toppar. Blusar, tröjor och skjortor, säger hon.

Varför är klädbytardagen viktig?

Vi har bara en planet. Som vi lever nu och hur vi hanterar och konsumerar textiler är inte hållbart, säger Theresia Hägglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om