Många ville visa stöd för Ukraina – stor manifestation

Gamla och unga, kvinnor och män, nya och gamla Eskilstunabor – många samlades för att visa sitt stöd för Ukraina och dess befolkning på lördagen. Röda korsets manifestation innehöll känsloyttringar och hårda ord. I publiken fanns flera som har sin familj kvar i det krigsdrabbade landet.

Många Eskilstunabor kom till Fristadstorget på lördagen, där Röda korset arrangerade en manifestation till stöd för Ukraina.

Många Eskilstunabor kom till Fristadstorget på lördagen, där Röda korset arrangerade en manifestation till stöd för Ukraina.

Foto: Camilla Lillsebbas

Eskilstuna2022-03-05 16:38

Det var en känslosam stund på Fristadstorget, där Röda korset arrangerade en manifestation till stöd för Ukraina vid lunchtid på lördagen.

– Ryska söner dödar ukrainska söner, sa en förtvivlad Olena Ölund, ursprungligen från Kiev, från scenen – och hennes smärta fick tårar att rinna på kinder i publiken.

undefined
Olga Kazymyrovych, till vänster, kom till Sverige för 16 år sedan. Alla hennes nära och kära är kvar i Ukraina, säger hon.

Längst fram står Olga Kazymyrovych, 42. Hon säger att hon är rädd och ledsen, och att hon känner hopplöshet inför situationen i sitt hemland som hon lämnade för 16 år sedan när maken fick jobb i Sverige.

I Ternopil i västra Ukraina, där de flesta av hennes nära och kära lever, är läget för tillfället relativt lugnt. Men hon vågar inte hoppas att det förblir så. "Save Ukraine now", står det på hennes plakat, som hon kramar hårt.

– Om världen inte hjälper oss så faller mitt land. Det är det jag är mest rädd för nu, säger hon, som hoppas att Nato ska stänga luftrummet ovanför Ukraina.

undefined
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, kallade Rysslands president Vladimir Putin för en kallblodig och maktfullkomlig mördare.

I sitt tal kallade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) Rysslands president Vladimir Putin för en kallblodig och maktfullkomlig mördare, och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj en modig ledare.

– Kommer Putin lyssna på vår manifestation? Nej, troligtvis inte. Men det är viktigt att även en liten kommun i Sverige visar motstånd. Den här typen av personer och regimer är snabba att ta tystnad till intäkt för stöd, säger Jimmy Jansson.

Johan Dalman, Svenska kyrkans biskop i Strängnäs stift, talade om tron på ljuset som vinner över mörkret. Även Eskilstunas frikyrkor fanns representerade, och företrädare för Röda korset talade också.

undefined
Yaroslava Roman har daglig telefonkontakt med sin familj i Lviv, där det just nu är relativt lugnt.

– Jag kan fortfarande inte förstå att det är krig i mitt land, säger 30-åriga Yaroslava Roman som kom till Eskilstuna för fyra år sedan.

Även hon kommer från västra Ukraina, från Lviv som ligger nära den polska gränsen – bara 116 mil bort, poängterade Jimmy Jansson i sitt tal, eftersom Lviv också är en vänort till Eskilstuna.

– Mamma, pappa, min bror och svägerska med två barn... alla bor kvar, jag flyttade på grund av kärleken. Vi pratar i telefon varje dag. Jag är rädd. De är rädda. Det är lugnare där nu jämfört med andra städer, men vi vet inte vad som händer i morgon.

"Om världen inte hjälper oss så faller mitt land", säger Olga Kazymyrovych som kommer från Ternopil.
"Om världen inte hjälper oss så faller mitt land", säger Olga Kazymyrovych som kommer från Ternopil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!