– Vi blir fler sörmlänningar och det innebär att vi behöver kunna erbjuda fler medborgare cancervård. Regionens satsning på ny strålningsbehandling säkerställer att vi kan möta upp det framtida patientbehovet, säger regionstyrelsens ordförande Monica Johansson (S) i samband med byggstarten av de nya strålningsbunkrarna vid Mälarsjukhuset.
Flankerad av de politiska regionkollegorna Mattias Claesson (C) och Jonas Lindeberg (Vfp) hjälptes de åt att försöka ta det första symboliska spadtaget i den frostnupna marken vid Odlarvägen på onsdagen.
– Det här ska förhoppningsvis leda till ännu bättre vård och samtidigt höja attraktionskraften för cancercentrum som arbetsplats, säger Monica Johansson.
Onkologiska kliniken har på senare år välsignats med både en ny behandlingsenhet och vårdavdelning. Om drygt ett år ska det budgeterade 45-miljonersbygget stå klart för att ta emot strålningspatienter och verksamhetschefen Carina Larsson är glad över regionens satsning.
– Det här blir sista byggstenen som ska komma på plats innan cancercentrum i Eskilstuna blir komplett, säger hon.
I dagsläget finns två strålningsrum på Mälarsjukhusets onkologavdelning. Med det nya bygget får kliniken ytterligare en linjeaccelerator, som används vid strålbehandling av cancersjukdomar.
– Fram till nu har vi kunnat ge 7 000 strålbehandlingar om året. Med den här satsningen kommer vi att kunna öka kapaciteten med uppskattningsvis tio procent om året, säger Carina Larsson.
Får fler människor cancer idag jämfört med tidigare?
– Vi har blivit bättre på att hitta och diagnostisera cancer, samtidigt som fler lever längre då bland annat vården av hjärt- och kärlsjukdomar blivit effektivare. Vi har också blivit bättre på att behandla cancer så att det går att leva längre trots sjukdomen, säger Carina Larsson.
Mälarsjukhusets strålmaskiner har en livslängd på tio år. Kommande byten sker 2022 och 2024, och varje byte tar sex månader. Med bygget av den nya maskinen kommer det således inte uppstå någon kapacitetslucka.
– Först när den nya enheten står klar om ett år börjar vi successivt att byta ut de gamla. Det innebär att vi kan hjälpa fler och arbeta på utan att patienterna drabbas, säger Carina Larsson.