I februari i år tog Maria Hind Alias, Eskilstunabo och sörmländsk regionfullmäktigeledamot, initiativ till S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck och våldsbejakande extremism. En förening som beskrivs ska verka inom partiet, som en blåslampa, för att motverka beröringsskräcken när det gäller hedersförtryck.
– Många inom S vill inte lyfta ämnet av rädsla för att förlora röster och bli kallade rasister men det är dags att vi tar tillbaka frågan, säger hon i en intervju med tidningen Expressen.
Maria Hind Alias har egna erfarenheter av hedersförtryck och föreläser även i ämnet. När det på torsdagen stod klart att regeringen fattat beslutet att starta en utredning och se över lagstiftningen när det gäller hedersbrott tog hon emot beskedet med glädje.
– Vi ser bara fördelar med att det tillsätts en utredning. Det visar på att det är en handlingskraftig regering. Man kan tycka mycket om att det ska ta ett år att utreda. Men det finns inget som hindrar tjänstepersoner, organisationer och medborgare att under tiden stötta och uppmärksamma de utsatta.
En av sakerna som nu ska utredas är om hedersbrott ska få en egen brottsrubricering. Något Maria Hind Alias välkomnar.
– Det skulle innebära att rättsvårdande myndigheter och andra myndigheter lättare kan kartlägga vidden av brott med hedersmotiv och därigenom få stöd till forskning, utbildning och prioriteringar. Myndigheterna skulle på ett helt annat sätt bli tvungna att skaffa kunskap om hederskultur, säger hon och ser fram emot att frågan om hedersrelaterade brott kommer högt upp på agendan.
– Det är vår tids jämställdhetsfråga. En demokrati värt namnet har jämställdhetsfrågorna högst upp på agendan.
Från riksåklagare Petra Lundh som utsetts till särskild utredare hoppas Maria Hind Alias att det kommer förslag på konkreta åtgärder men också att de mer komplexa frågorna får genomtänkta åtgärder.
– Vi hoppas att man inte räds att ta i, ta obekväma beslut.
För det är just där, i de obekväma besluten, som lösningen ligger menar Maria Hind Alias.
– Vi vill att frågan hanteras utan rädsla för att bli kallade rasister och utan att kulturrelativismen får någon påverkan.
– Förtrycket kan ta olika uttryck och vi hoppas den kommande utredningen inte blir en utredning som om 20 år är förlegad.