Maria registrerades som bortadopterad

När Maria skulle ordna bouppteckningen efter sin bortgångne far fick hon ett chockbesked av Skattemyndigheten: ”Du blev bortadopterad 1991.” – Det kändes helt absurt att höra, säger hon. Maria är inte ensam. Tusentals svenskar fick felaktiga uppgifter införda i folkbokföringsregistret vid digitaliseringen 1991.

ESKILSTUNA2009-03-18 16:37

Enligt skattekontoret i Eskilstuna adopterades Maria bort i högst mogen ålder. Hon ska ha varit 29 år gammal när hon fick beteckningen BA införd i folkbokföringsregistrets släktskapsförteckning.

Kunde inte ändra

Men trots att myndigheten insåg att uppgiften var felaktig kunde man inte ändra den.

– Handläggaren sa att de först skulle utreda vem som begått misstaget och det struntar väl jag i. Jag är inte ute efter en syndabock. Jag vill bara ha ett släktintyg till bouppteckningen, säger Maria.

Att det förekommer fel i folkbokföringsregistret är en välkänd hemlighet inom Skatteverket.

Problemen började när staten tog över folkbokföringen från kyrkan 1991.

Tusentals fel

Hand- och maskinskrivna registeruppgifter rörande åtta miljoner svenskar kopierades då in i skattemyndighetens datorer.

I tusentals fall blev det fel, enligt Ingegerd Widell på Skatteverket som arbetat med felsökningar i registret:

– Uppgifterna skrevs oftast in korrekt, men det var inte alltid så hög kvalitet på de gamla liggarna. Man kan säga att problemet var ’skit in och skit ut’, säger hon.

Många av felen gällde släktband mellan pappor och barn. Kyrkan började nämligen inte registrera biologiska barn i männens personakter förrän 1968. Barnen fanns bara upptagna i mammornas papper.

– Vi har lagt ner ett stort arbete på att spåra alla fel och jag trodde nog att vi åtgärdat alla. Jag utgår från att det här handlar om en udda förekomst i registren, säger Ingegerd Widell.

För den som vet hur man söker i personregistret bör det vara uppenbart att Maria blivit felregistrerad som bortadopterad. På raden för adoptionsdatum står nämligen sifferkoden 000000.

– Det betyder att det blev något fel vid inskrivningen 1991, säger Ingegerd Widell.

Men trots att problemet är välkänt på huvudkontoret kunde handläggarna i Eskilstuna inte lugna Maria, när hon ifrågasatte adoptionen.

Hon hänvisades vidare till Örebro, Linköping, Uppsala och Stockholm. Utan någon förklaring.

– Om de vetat om problemet sedan 1991 har de ju haft gott om tid på sig. Båda att rätta till felet och att upplysa sina anställda om vad som gäller, säger Maria.

Ingegerd Widell tror att Marias registeruppgifter kommer att rättas inom några dagar.

– Vi är medvetna om att det kan vara brådskande att få pappren i ordning efter ett dödsfall, säger hon.

Fotnot: Maria är ett fingerat namn.

Mathias Ståhle

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!