Valet 2022
– Säkerheten här är lite som att jobba på FBI, säger Marielle Lahti efter att ha fipplat med passerkortet och slagit fel kod två gånger vid säkerhetsentrén.
Till slut får vi hjälp in i stadshuset av en utpasserande och vi kan jäkta vidare upp i trapphuset.
För Miljöpartiets toppnamn till kommunfullmäktige är det bråda dagar. Men det har inte främst med valet att göra. Marielle Lahti berättar att hon i sitt arbete tilldelats regeringsuppdraget att utreda hur framtidens utbyggnad av elnäten kan snabbas på och det är "sjukt mycket" som ska falla på plats innan projektet redovisas nästa vår.
Nu klämmer hon in mötet med oss på lunchpausen. Hon låser upp samtalsrummet "Konspiratören" i politikerkorridoren, där vi slår oss ner.
Liksom andra miljöpartister upplever Marielle Lahti just nu att begreppet bråda dagar rymmer flera dimensioner. Men trots den pågående klimatkrisen tycks partiet ändå inte lyfta i opinionen.
2018 fick MP 3,48 procent i kommunvalet i Eskilstuna. På söndag hoppas Lahti kunna samla 5 procent av rösterna, men ett ökat stöd är inget hon tar för givet. Samtidigt ser hon självkritiskt på det ljumma intresset för partiet.
– Det är klart att vi är besvikna på oss själva. Klimatet är vår tids stora ödesfråga, men trots att en så stor del av befolkningen är oroad så har vi ändå inte ett större stöd.
Hur kommer det sig?
– Det frågar vi oss själva. En del menar att vi som ett litet parti i regeringsställning har ätits upp av det större partiet. Andra pratar om det här med två partiledare som gör att det inte blir lika tydligt.
För den som följer svensk debatt kan en tredje förklaring framstå som trolig, den om hur Miljöpartiet i många sammanhang fått bära hundhuvudet för politiska problem, till exempel höga elräkningar och dyr bensin. När nu en lågkonjunktur står för dörren och många oroar sig för en tuff ekonomisk vinter har frågan om bränsle- och energipriser fått stort utrymme i valrörelsen, där partierna lovar olika kompensationer till konsumenter med höga räkningar. Men Marielle Lahti vill också prata om mer långsiktiga lösningar, där hon ser att människor på sikt måste bli mindre beroende av bilen och fossil energi.
– De flesta som inser att klimathotet är konkret förstår också att det finns problem med att subventionera en livsstil där man ökar det fossila klimatavtrycket. Det är rent skadligt. Där måste vi så klart också ha alternativ.
Vad kan det vara?
– Vi vill se bättre utbyggd kollektivtrafik och en smart infrastruktur för cykelåkande där det går snabbt att ta sig från punkt a till punkt b.
Hur ser det ut i Eskilstuna?
– Jag tycker inte om hur utvecklingen har gått. Uppgifter visar att bilåkandet ökar i kommunen och inom politiken lokalt pratas det mycket om hur det behövs mer parkeringar och att det ska gå snabbare att åka bil genom stan. Vi vill i stället ha bussfiler och cykelvägar som håller ihop. Vi behöver också trygga platser att ställa cykeln på, men också bra laddmöjligheter för elbilar.
Under åren 2010 till 2014 satt Miljöpartiet i majoritet i Eskilstuna. Sedan dess menar Lahti att staden har tappat sin ledande roll i klimat- och miljöarbetet och idag anser hon att kommunen mest lever på gamla meriter på området.
– Vi är oerhört kritiska mot att majoriteten slagit sig till ro med det arbetet som vi var med och tog fram för många år sedan. Klimatplanen har inte förnyats och man har inte heller utvärderat om kommunen nått de mål som sattes upp. Det är fruktansvärt, när Eskilstuna samtidigt har utmärkta förutsättningar att bli Sveriges energihuvudstad.
Hur då?
– På sikt behöver vi bli självförsörjande på elproduktion. Ett sätt är att jobba smartare med nyetableringar. Tänk om vi använde de enorma taken i logistikparken till solpaneler. Kommunen har en avgörande roll för att få till den förändringen. Vi vill ha aktiva tak överallt, något som också är en viktig fråga för oss när ägardirektiven för Kommunfastigheter och logistikbolaget ska förhandlas. Sedan har vi ån som vi vill ha badbar med bra vandringsvägar för fiskarna. Vi drev därför på förra året för att kommunen skulle köpa tillbaka vattenkraftverk i ån, men majoriteten var då helt emot.
Texten uppdaterad med ett förtydligande kring Marielle Lahtis utredningsuppdrag.