Peabs dotterbolag Swerock har haft blickarna mot ett nästan 28 hektar stort område i Hugelstaskogen sedan 2018. Den statsägda markens beskaffenhet är enligt bolaget nästintill perfekt för bergtäktsverksamhet. Bergets kvalité påstås vara mycket bra.
Swerocks önskan att förverkliga planerna på den ovanligt stadsnära och synnerligen omfångsrika bergtäkten har dock mötts av stort motstånd.
Boende i området, naturälskare, motionärer, svampplockare och hela det politiska fältet har tagit strid för skogen.
I början av februari i år inleddes Mark- och miljödomstolens prövning på plats i Eskilstuna. Och på onsdagen kom domen.
Domstolen avslår Swerocks ansökan om att få bryta 500 000 ton berg per år, totalt elva miljoner ton under 25 år, på fastigheten Kafjärdsskogen 1:2.
Enligt domstolen har flera miljömyndigheter, tio föreningar, främst inom fritidssektorn, samt närmare 40 närboende varit kritiska till Swerocks planer.
Mark- och miljödomstolen har kommit fram till att ansökan inte uppfyller alla krav som ställs upp i miljöbalken för ett miljötillstånd. Lokaliseringen av den planerade täkten är inte lämplig med hänsyn till främst Eskilstuna kommuns behov av att kunna styra bebyggelseutvecklingen i närheten av tätorten. Swerock AB har inte visat hur buller och andra störningar från lastbilstransporter till och från täkten kan hållas på en acceptabel nivå. Swerock har inte heller visat att det finns behov av bergmaterial från ytterligare en täkt, enligt domstolen.
Lisa Afzelius Sollenberg, boende vid Hugelsta gård, har varit den mest drivande kraften kring motståndet. Hon har lagt otaliga timmar på skrivelser, undersökningar och sammanställningar som sedan presenterats för domstolen.
En dryg timme innan domen blev offentlig var hon nervös men hoppfull.
– Jag har lagt ner min själ i det här. Jag hoppas att domstolen ser till helheten och kommer fram till att nyttan för Swerock inte överväger skadan, sa hon då.
När beskedet väl kom var hon lättad.
– Jag är verkligen jätteglad och vågar nästan inte tro att det sant. Men det här visar ändå åt vilket håll det lutar, och att den långa kampen som så många engagerat sig i har gjort nytta. Det här är beviset, konstaterar hon.
Lisa Afzelius Sollenberg tillägger att Swerocks bergtäktsplaner bidragit till den gemenskap som nu skapats kring skogsområdet hon växt upp vid.
– Det som är så fantastiskt nu är att så många andra kallar det "sin" skog. Engagemanget spred sig från oss boende till en bred skara, och alla har bidragit på sitt sätt; genom att sprida kunskap och inventera. Jag tror inte att någon av oss kommer att släppa taget vid en överklagan – skogen betyder alldeles för mycket för så många.
Beskedet från domstolen möts också med lättnad från kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
– Det har varit en lång process där det är svårt att veta hur det slutliga utfallet blir. Så det känns otroligt skönt. Det är väldigt många som har varit engagerade och som gjort det utifrån olika perspektiv. Alla som kämpat för detta ska ha en stor eloge. Den här domen betyder så mycket för väldigt många människor.
Att kommunens behov av att kunna styra bebyggelseutvecklingen lyfts fram som domskäl välkomnas av Jimmy Jansson.
– Att det argumentet har stor bärighet är oerhört viktigt. En kommun som växer behöver rekreationsområden, vi måste ha gröna oaser.
Domstolen avvisar också Swerocks yrkande om att häva det interimistiska förbud som Eskilstuna kommunfullmäktige fattade i början av mars, och som bland annat innebär att ingen avverkning eller gallring får ske i det berörda området fram till mars 2025.
– Det är bra att vårt beslut ges legitimitet. För det råder ingen tvekan om att det finns naturvärden av rang i Hugelstaskogen, säger Jimmy Jansson.
Domstolen delar även flera av bergtäktmotståndarnas kritik mot Swerocks miljökonsekvensbeskrivning.
"Miljökonsekvensbeskrivningen och utredningen i övrigt är bristfällig i olika avseenden, främst när det gäller frågorna om behovet av bergmaterial, valet av plats, och påverkan från transporter", står det i domen.
Swerocks juridiska ombud Christian Härdgård säger att bolaget ska analysera domen innan man gör några uttalanden.