Marken sjunker runt Stiga sports arena

På fem år har marken runt Stiga sports arena sjunkit mer än en decimeter – med sämre tillgänglighet för funktionshindrade som följd. "Nästan något man får räkna med", säger projektchefen på K-fast.

Fem år efter öppnandet har det uppstått tydliga sprickor i marken längs med Stiga sports arenas västra sida. På vissa håll har marken sjunkit undan mer än en decimeter.

Fem år efter öppnandet har det uppstått tydliga sprickor i marken längs med Stiga sports arenas västra sida. På vissa håll har marken sjunkit undan mer än en decimeter.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2022-04-06 08:57

Kommunens prestigeprojekt Stiga sports arena stod klart våren 2017. Nu, fem år senare, har det uppstått tydliga sprickor i marken längs med byggnadens västra sida.

– Det sker ju väldigt mycket byggnation i Munktellstaden och särskilt runt omkring arenan. Vi har märkt att marken har sjunkit omkring 10 till 14 centimeter på vissa ställen, säger Camilla Andersson, projektchef på kommunens fastighetsbolag K-fast.

Arenan och övriga nya byggnader har byggts på pålar och står stadigt där de står. Men marken påverkas av alla rörelser runt omkring. Vid arenan har det bland annat resulterat i ett stort glapp vid entré nummer fem, där det är tänkt att rullstolsburna ska kunna ta sig in.

"Ingår det skylift för att ta sig in?", undrar en Eskilstunabo i en lokal Facebookgrupp.

undefined
"Det är väldigt viktigt för oss att alla besökare och arrangörer har tillgång till arenan", säger Camilla Andersson, projektchef på K-fast.

Camilla Andersson säger att K-fast för en dialog med kommunen om problemet.

– Det är väldigt viktigt för oss att alla besökare och arrangörer har tillgång till arenan. Vi försöker få till en snabb lösning på det här i samråd med kommunen, som någon form av asfalterad ramp eller upphöjning i marken vid entré fem, säger hon.

Orsaken till markskadorna har inte utretts, men Anders Enesved, områdeschef för byggnation på stadsbyggnadsförvaltningen, kommer med en kvalificerad gissning.

– Sättningar har skett när exploatörer grävt djupt för grundläggning precis intill gatan. Deras schakter har medfört grundvattensänkningar i marken, som i sin tur medfört sättningar, säger han.

Camilla Andersson förväntar sig att markrörelserna lugnar ner sig när byggnationen runt omkring upphör.

– Då får man se över markhöjder och om det behöver anpassas, säger Camilla Andersson.

undefined
Där det är tänkt att rullstolsburna ska kunna ta sig in är det istället ett glapp på flera centimeter mellan gata och dörr. "Ingår det skylift för att ta sig in?", undrar en Eskilstunabo i en lokal Facebookgrupp.
undefined
Längs med arenans västra sida syns tydligt hur asfalten sjunkit undan och släppt från fasaden.

Hade det här gått att undvika?

– Ja, du. Det är svårt att veta hur marken beter sig när det pågår så mycket byggnation runt omkring. Det är nästan något man får räkna med, säger Camilla Andersson.

Enligt Anders Enesved är det svårt att veta var skulden ska läggas för att marken sjunker just på västra sidan av arenan.

– När vi bygger gör vi ju det utifrån de rekommendationer som vi fått från geoteknikern, i det här fallet vill jag minnas att det var en konsult. Men det är oerhört svårt att peka ut någon ansvarig. 

Kan det bli en juridisk fråga i förlängningen?

– Jag tror inte att vi skulle komma någonstans i den frågan, säger Anders Enesved.

undefined
"Det är oerhört svårt att peka ut någon ansvarig", säger Anders Enesved på stadsbyggnadsförvaltningen (arkivbild).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!