Märkliga upptäckten i Årby: Fårkadaver dumpat på sopstation

En hel fårkropp har dumpats på en sopstation i Årby. Upptäckten gjordes av boende i området på måndagsmorgonen.

Sopstationen är avsedd för boende i fastigheten, men ligger öppet. Problemet med fuldumpning är stort, enligt fastighetsägaren.

Sopstationen är avsedd för boende i fastigheten, men ligger öppet. Problemet med fuldumpning är stort, enligt fastighetsägaren.

Foto:

Eskilstuna2017-01-27 06:22

På asfalten framför sopkärlen i den öppna sopstationen låg fårkroppen, slarvigt skyld i två svarta sopsäckar; en över huvudet och en över bakdelen. Magen var blottad och en klöv spretade rätt upp ur ett hål i en av säckarna.

Fåret var dött, utan synlig åverkan. Det fanns inget blod på djuret och halsen var intakt.

Synen av kadavret vållade obehag hos boende i området.

‒Det är förjävligt, det här är en öppen plats dit folk går för att slänga sina sopor, säger en man som kommer till sopstationen samtidigt som tidningen är där.

Enligt mannen, som bor i området, har fåret förts dit någon gång efter mörkrets inbrott.

‒Det låg inte där i går kväll.

Att djurkroppar dumpas vid sopstationer händer, enligt Rainer Schultz, chef för Eskilstuna Strängnäs Energi och miljös sophämtning. Det här är dock första gången det sker i Årby.

‒Vi har tidigare haft problem med det här vid en station i Sahl/Skiftinge. Då pratade vi med hyresvärden i fråga, och efter det har det upphört, säger han.

Johan Veertee är hyresvärd i det här aktuella fallet. Inte heller han känner till att det vid något tidigare tillfälle har legat djurkroppar vid hans station i Årby.

‒Det har jag aldrig hört talas om. Däremot har vi märkt att folk utifrån kommer och slänger sopor där, och vi har satt upp lappar om att sådana överträdelser beivras, säger han.

Anslagen har dock inte haft avsedd effekt. Veertee berättar att problemet med fulslängning blivit så stort att han under sommaren kommer låta bygga en helt ny anläggning, där kärlen står inne i en byggnad och där det inte går att få in annat än vanliga plastpåsar genom luckorna.

‒Tidigare var det en man som kontinuerligt dumpade påsar. Han kom i bil. Vi försökte komma åt honom, men den jäkeln hade till och med monterat bort nummerplåtarna, säger Johan Veertee.

Fåret som under måndagsmorgonen låg på sopstationen i Årby såg välgött ut och hade mycket smuts på klövarna. Sannolikt har det gått ute tills nyligen. Hur det dött, och varför, kan dock bara spekuleras i.

Polisen var på plats under förmiddagen.

‒Jag har väldigt svårt att tro att det här är okej, rent spontant. Ett kadaver ska inte ligga bland hushållssopor. Vi dokumenterar det här och sedan låter vi en förundersökningsledare titta på det, säger vakthavande befäl Roland Lindkvist.

Så ska döda djur hanteras

Döda djur ska enligt Jordbruksverket hanteras lite olika beroende på vad det är för djur, och om det misstänks bära på någon smitta.

Ett dött får ska emellertid inte placeras vid en vanlig sopstation, som i det här fallet. Fåret skulle i stället ha transporterats till en godkänd anläggning för förbränning, där krav ställs inte bara på anläggningen utan även på själva transporten. Det finns företag i Sverige som är specialiserade på just sådana transporter.

I vissa fall får döda djur grävas ner, men inte överallt i Sverige. I Eskilstuna är det inte okej att gräva ner ett dött får.

Vad som gäller i detalj för olika typer av djur finns specificerat på Jordbruksverkets webbplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!