Mästerkock får ny chans att vinna

För andra året i rad regnar det nomineringar över skolrestaurangen på Skiftingehus. Och för andra året är Fredrik Jonsson nominerad till årets skolkock.

DRAG-Skolmat-150411-VK.jpg

DRAG-Skolmat-150411-VK.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-05-11 16:00

Han blev ju tvåa vid fjolårets tävling arrangerad av White Guide Junior, så i år är det kanske hans tur.

– Vi får se, det är förstås hedrande bara att bli nominerad, säger Fredrik Jonsson som gärna erkänner att det skulle sitta fint med en titel.

Samtidigt som det är ett personligt erkännande av honom själv som yrkesman är han snabb att lyfta fram hela skolköket som sådant, som också är nominerade i klassen årets skolrestaurang, och skolans rektor Beatrice Karjel, som är nominerad till titeln årets gastronomiska rektor.

En rektor som ofta syns till i både köket och matsalen, och som gärna går på offensiven med olika teman med exempelvis asiatisk mat med allt från indiska grytor till sushi.

– Då får du stå för sushin, pustade Fredrik.

– Inga problem, replikerade Beatrice, som visserligen fick en väldigt lång arbetsdag den dagen, men som i gengäld kunde servera alla de barn som ville pröva.

Allt hänger förstås samman med att alla har det gemensamma målet att servera en bättre mat i skolan.

– Det var så jag tolkade uppdraget när jag kom hit och ville lyfta ut allt det här hel- eller halvfabricerade, säger Fredrik Jonsson.

Skolan upplevde ett stort lyft under det första läsåret, men populariteten sjönk sedan lite oväntat under Fredriks andra år på skolan.

– Det var då många elever upptäckte att pizzan, hamburgarna och fiskpinnarna var borta. Men vi löste det genom att samarbeta med hemkunskapsläraren som fick förklara skillnaden mellan riktig mat.

I dag lagar man 600 portioner varje dag och mottot är att ta tillvara på allt.

– Vi gör vår egen buljong, vi bakar vårt eget bröd, och tack vare att vi då sparar in på utgifterna så kan vi satsa mer på ekologiskt, säger Fredrik.

Svinnet på mat ligger på 7 procent, enligt de senaste mätningarna. Det är lika med 14 gram per elev.

Att vinna det där oreserverade erkännandet på sin egen hemmaplan är dock lite svårt.

– Det är lite kul, skrattar Fredrik. Jag brukar i regel gå ut och prata med våra matgäster och höra om allt är till belåtenhet, och alla låg-stadiebarn gör nästan vågen när jag kommer ut: Du är kung, Fredrik, löder omdömet. Medan högstadieeleverna låter mer i stil med: I dag var maten riktigt läbbig.

– Men är du inte inne på din andra portion nu, kontrar jag. Jo, men du vet, jag måste ha lite extra energi för att palla eftermiddagen.

Kritik som Fredrik Jonsson däremot tar till sig med stort allvar är den kritik man fått för själva miljön. Köket är det inga problem med men själva serveringsdelen.

– Jag vet, jag vet, men det ska vi försöka lösa inom en ganska snar framtid. Det ingår i den nya planen för det nya Skiftingehus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!