– Det är många som har alldeles för mycket av det de har odlat. Det är så lätt att det blir kvar och i stället för att våndas över att det blir förstört kan man byta bort sitt mot något som man själv inte har, säger Edina Varnagy från Naturskyddsföreningen som tillsammans med odlaren Anita Råberg från Koloniföreningen Linnea stod bakom matbytardagen.
På borden som ställts upp på koloniområdet hade det dukats upp en härlig blandning av egenodlat och hemlagat. Pengar var det ingen som hade med sig för här byttes syltburkar mot hemlagade hasselnötsbiscotti och marmelader mot matbröd.
– Det roliga med det här är att alla kan bidra. Odlar man inte så kan man ta med sig något man har bakat eller något man plockat i skogen, säger Edina Varnagy.
Både hon och Anita Råberg tycker att trenden är tydlig när det gäller människors inställning till egenodlat och att laga mat från grunden.
– Det har gått från att anses som något fattigt till att ses som lyx att kunna plocka upp sin egen potatis ur landet, konstaterar Edina Varnagy.
– Förr så odlade alla, för att det var en nödvändighet. Nu är det på väg tillbaka men av en annan anledning. Vi blir fler och fler som vill ha riktig mat och närodlat, säger Anita Råberg.
Varför tror du att det är så?
– Vi vill veta vad det är vi stoppar i oss.
Förutom att byta mat passade odlarna på att utbyta tips och erfarenheter.
– Det är också tanken med matbytardagen att man kan inspireras av andra och samtidigt få tips på hur de tar vara på sina krusbär till exempel, säger Edina Varnagy.
Vad är era bästa tips då?
– I skördetid är det svårt att hinna göra något med bären så frys in dem och plocka sedan upp dem när du har tid att safta, sylta eller baka en kaka, säger Anita Råberg.
Det var första gången som Naturföreningen och Koloniföreningen Linnea arrangerade en matbytardag men de hoppas och tror att det kan bli något återkommande.
– Vi visste inte riktigt hur det skulle gå men det har gått bra, säger Edina Varnagy.
Arrangörerna var inte bara nöjda med själva evenemanget, de var också nöjda med de produkter som de hade lyckats byta till sig.
– Jag är riktigt glad över att få tag i björnbärssaft för det har jag ingen egen, säger Edina Varnagy.
– Det ska bli roligt att få smaka på allting när jag kommer hem, säger Anita Råberg.