Köken på Ärlagården, Solåsen i Hållsta och Marielunds äldreboende är i stort behov av renovering. Men efter en grundlig utredning har kommunen kommit fram till att de 15–17 miljoner som skulle behöva investeras i varje kök inte är kloka investeringar.
Därför stängs köken från den 1 mars, och mat till boenden och till hemtjänsten i området kommer i stället att fraktas från andra håll. Ärlagården och Solåsen kommer att få sin mat från Åbackens vård- och omsorgsboende i Brunnsbacken, medan Marielunds portioner ska lagas på Nålmakaren.
– Vi ser inte att det är försvarbart att använda så stora summor skattepengar till att rusta köken, då är det bättre att stänga dem och skicka mat från några av de stora tillagningsköken. Men det här är inga problem, vi är vana vid att skicka runt mat mellan enheterna eftersom flera av våra äldreboenden saknar kök. Djurgården, Odlarbäcken och Vågen är tre, och det fungerar jättebra, säger kostchef Erika Wärme.
– Våra värdefulla boende ska inte märka någon skillnad. Att personalen hämtar värmevagnar med matportioner ur en transport i stället för ur köket påverkar varken proceduren runt måltiderna eller utbud och service. Transportsträckan påverkar inte heller maten. Till Ärlagården från Åbacken tar det 20 minuter och våra vagnar klarar en timmes varmhållning. Ibland händer det ju nåt på ett boende, som gör att vagnarna måste ställas åt sidan en stund, och det är inga problem.
De två landsbygdsköken servar även skolor och förskolor i närområdet, och därför blir det också här nya och längre mattransporter. Hållsta skola, Ärla skola och två förskolor i Hällberga kommer att serveras måltiderna från Skiftingehus från 1 mars.
Långa transporter hit och dit?
– Ja, det blir fler resor med mat. Men det kommer att bli bra.
De kök som nu får mer att göra på grund av förändringarna får också mer personalresurser.
– Vi har sett över alla våra kök ur kapacitets- och medarbetarperspektiv, och stärker upp med fler personaltimmar där det behövs. Och vi kommer att följa allt detta noga, via Socialstyrelsens kundindex och i våra matråd med boenden och anhöriga. Om något inte funkar åtgärdar vi det, måltidsupplevelsen får inte försämras, lovar Erika Wärme.