Tabeer Riaz är ursprungligen från Pakistan.
För tre år sedan bestämde hon sig för att flytta till Sverige – och Uppsala.
Nu öppnar Tabeer Riaz restaurang i centrala Eskilstuna. Hon är ny franchisetagare av det relativt nystartade konceptet Sub Republic.
– Jag tittade på flera möjligheter att öppna en mindre restaurang eller ett café. Och Eskilstuna kändes bra för att vi i familjen har planerat att flytta hit. Det kändes som en bra möjlighet att dessutom kunna vara nära Stockholm också, säger hon.
Tabeer Riaz har tidigare varit i restaurangbranschen i Pakistan. Nu ger hon sig in i branschen för första gången i Sverige.
– Jag har besökt flera olika platser, bland annat Västerås och Linköping. Det har varit en längre process för att bestämma vilken stad vi skulle öppna i.
Till slut landade hon i Eskilstuna.
– Jag behövde tänka på min budget också. Eskilstuna var mer budgetvänligt.
Just läget centralt i stan – bara ett stenkast bort från Subway – lockade mest, menar Thomas Jensen, grundare av Sub Republic.
– Vi tittade på flera lägen, både centralt men också i det berömda Tuna park. Men vi landade nog till slut i att vi tror att det här läget är rätt så bra. Det finns närhet till universitetet, det är ett flöde utanför och den var lagom stor, säger han.
Kedjan har redan en restaurang i Linköping – som är tillfälligt stängd eftersom den ska flyttas – och en i Uppsala. Restaurangen i Eskilstuna ska preliminärt öppna den 4 november – och i december öppnar ytterligare en restaurang i Borlänge. Planen på sikt är sedan att etablera sig på flera orter.
– I Sverige är det Subway som är känt, men om man tittar i USA så finns det ett antal sådana kedjor. Jag ville ha ett koncept som är enkelt att etablera, som inte kräver så mycket av lokalerna och som egentligen skulle kunna etablera sig vart som helst. Och det fanns inte direkt någon konkurrent till Subway i Sverige, eller i Europa. Det är väldigt skralt med andra sådana här kedjor. Alla ska in i smash burger-träsket på något vis, och jag förstår inte riktigt det. Det finns så många aktörer i den branschen och det är rätt så dyrt att etablera. Det här konceptet är rätt så billigt att etablera, säger Thomas Jensen.
Kan du beskriva konceptet?
– Vi har ett lite annat upplägg än Subway, med hur vi presenterar menyn. Vi har mer fasta smaker. Det är inte så mycket "plocka ihop vad du vill", utan det är mer likt Max eller McDonald's som har sina färdiga burgare och smaker. Så jobbar vi också, säger Thomas Jensen.
Generellt är restaurangbranschen krisande.
– Jag håller med – och jag är mentalt förberedd på att det kan ta tid tills vi går med vinst. Jag har gjort mycket kalkyleringar över hur många subs jag behöver sälja dagligen för att gå jämnt ut. Det är inte en jättehög siffra eftersom det är en liten restaurang samt att hyran inte är jättehög. Vi hoppas att gå jämnt ut om tre månader, ungefär. Vi får se hur de går. Det är lite riskabelt – men jag känner att det är värt risken, säger Tabeer Riaz.
På sikt kan det bli tal om att ha nattöppet.
– Vi kanske kan experimentera med sena stängningstider på helgerna. Vi kommer försöka attrahera den yngre generationen som är ute och festar på fredag- och lördagskvällar. Det är planen.