Matverket laddar om för fler lunch- och festgäster

Vällagad husmanskost, serverad i en matsal som känns trivsamt gemytlig trots att den rymmer 160 sittande gäster samtidigt. I september i fjol, strax innan pandemins andra våg tog fart, drog restaurang Matverket i gång. Efter några tuffa månader har verksamheten laddat om och är redo när fler hungriga Eskilstunabor vågar sig ut för att äta tillsammans.

Matverkets restaurangchef Annelie Dyplin och kocken Hanna Flyghed är redo att ta emot ännu fler gäster i den stora matsalen.

Matverkets restaurangchef Annelie Dyplin och kocken Hanna Flyghed är redo att ta emot ännu fler gäster i den stora matsalen.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-11-25 20:00

– Vi har många stammisar och kommer att skala upp bemanning och serveringstider ännu mer när vi ser att läget har återgått till det normala. Redan nu är vi i behov av extra timanställda och det verkar vi inte vara ensamma om för det är inte helt enkelt att hitta nya medarbetare, säger Matverkets restaurangchef Annelie Dyplin.

När tidningen besöker den populära lunchrestaurangen på Kungsgatan 43, strax innan lunchrusningen, håller kocken Hanna Flyghed som bäst på att kontrollera temperaturen på dagens fiskrätt.

– Gästerna har alltid fyra rätter att välja mellan: En kött- eller fågelrätt, ett fiskalternativ, en vegetarisk och en asieninspirerad Poke bowl. Det kan vara svårt att i förväg gissa vad som ska flyga och det har hänt att någon rätt blir så poppis att den tar slut.

undefined
Annelie Dyplin, restaurangchef på Matverket och Café K 43. "Caféet är det första gästerna möter när de kliver in på Kungsgatan 43".

Matverket ägs av det brittiska Compass Group som har 450 restauranger i Sverige och ägaren tog ett något annorlunda beslut mitt under fjolårets pandemi: De öppnade en ny restaurang i Eskilstuna, medan andra beslutade sig för att stänga.

– Jo, efter en bra start fick även vi det ganska tufft och trots att vi kunnat erbjuda coronasäkra avstånd i matsalen höll vi stängt från februari till september. Nu är vi på banan igen och det känns väldigt kul, säger Annelie Dyplin.

För ett par veckor sedan öppnade verksamheten café K 43 i byggnadens huvudentré och i närtid kommer ännu fler överaskningar.

– Caféet kommer snart kunna erbjuda frukostpaket för avhämtning och vi förfogar även över tre välutrustade konferenslokaler i huset. Det är en del av verksamheten som vi ser en stor utvecklingspotential i.

Till sommaren ska även den intilliggande innergården göras i ordning och förses med såväl uteservering som bar.

– Det kan bli ett trevligt ställe för afterwork eller för dem som gillar att äta lunch under bar himmel.

Matverket lägger stort fokus på husmanskost och dukar till varje lunch även upp ett gediget råkostbord.

– Det har blivit något av ett kännetecken för restaurangen. Vi erbjuder vällagad mat från grunden och undviker halvfabrikat – dessutom till en vettig prislapp.

undefined
Matverkets kock Hanna Flyghed serverar en av många portioner Ärtsoppa och pannkakor som köket lagar varje torsdag.

På Kungsgatan 43, där Matverket huserar, har flera företag och organisationer verksamhet och vid full beläggning rymmer byggnaden närmare 2 000 medarbetare. 

– Vi har ett bra kundunderlag och till våra grannar i huset erbjuder vi bland annat leverans av frukt, fika, tårtor och fredagsmackor.

Annelie Dyplin poängterar dock att Matverket och Café K 43 även välkomnar gäster utifrån.

– Vi är en restaurang för alla och vill gärna ha in såväl hungriga studenter, som tågresenärer och matglada Eskilstunabor.

Så här i slutet av november börjar efterfrågan på julmat ta fart och det är, liksom för många av Matverkets branschkollegor, ett avgörande inslag för det sista kvartalets omsättning.

– Vi lagar julbord för grupper om 30 personer eller fler. Det går också bra att som mindre sällskap komma hit och äta vår jultallrik, som består av en kall- och en varmrätt samt dessert. 

– Vi har fullständiga rättigheter och tar även emot bokningar av julmiddag och då även på kvällstid, samt avhämtning av jultallrikar, som många företag redan passat på att beställa.

undefined
Den första anhalten Matverkets gäster möter efter att de scannat sin beställning är en omfattande råkostbuffé.
undefined
Dagens fiskrätt gick bra den dag tidningen hälsade på hos Matverket.
undefined
Förutom en kött-, fisk- eller vegetarisk rätt kan lunchgästerna välja en asieninspirerad poke bowl.
undefined
Café K 43 öppnade i början av november och kommer snart kunna erbjuda frukostpaket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!