Mdh gör robot som hämtar sopor: "Något från en saga"

Mälardalen högskola, Mdh, bedriver projekt Unicorn där robotar inom en snar framtid ska kunna hämta sopor hemma hos folk och köra till stadens återvinningscentraler.

"Vi bygger en flotta med små robotar som kan åka runt i bostadsområden och hämta mindre tunnor på 20-25 liter", säger Mikael Ekström, professor i robotik på Mälardalens högskola.

"Vi bygger en flotta med små robotar som kan åka runt i bostadsområden och hämta mindre tunnor på 20-25 liter", säger Mikael Ekström, professor i robotik på Mälardalens högskola.

Foto: Kim Norman / Mdh, studentbilder från projektet

Eskilstuna2021-02-03 08:03

På Mdh utvecklas självkörande robotar. Projektet heter Unicorn och knyter an till FN:s globala mål nummer elva, om hållbara städer och samhällen.

– Det är ett projekt som drog i gång redan 2015, det första utkastet kom till när Per-Lage Götvall på Volvo tyckte att vi skulle påbörja något projekt med autonoma fordon som alla kan relatera till, sophämtning kom vi då fram till, säger Mikael Ekström, professor i robotik på Mdh, och fortsätter:

– Vi byggde en robot som skulle kunna åka och hämta tunnor och köra fram till en sopbil. Vi körde detta under ett år men kom fram till att detta blev tungt, svårt och kommer att låta mycket, något som folk inte accepterar i ett bostadsområde.

undefined
Soproboten på Mälardalens högskola.

Målet med projektet Unicorn är att utveckla självkörande robotar som kan kommunicera med varandra, köra runt i bostadsområden, hämta sopor och även kunna kommunicera med människor de möter.

– I det nya projektet började vi prova med gräsklipparrobotar. Vi bygger en flotta med små robotar som kan åka runt i bostadsområden och hämta mindre tunnor på 20-25 liter. Man kan då ha en radda tunnor på väggen med olika sorteringar av sopor som roboten åker runt och hämtar.

Han berättar att soporna sedan kan köras till en plats utanför stadsdelen där de slängs i en container som sedan kan komma och hämtas.

– På så här vis skulle man kunna ha dygnetrunthämtning och små portioner som hämtas regelbundet på en plats. Då skulle man inte behöva dra ut sin soptunna på gatan som sen kanske blir stående ett par dagar då man inte är hemma. Det blir ett säkerhetstänk i att hämta på en vägg och så behöver man inte vänta en vecka på hämtning heller, det kan skötas mer regelbundet.

undefined
Mikael Ekström, professor i robotik på Mälardalens högskola.

Projektet är ett samarbete mellan Mdh, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs stad, HIAB, Husqvarna, PWS och Volvo GTO. Parterna inom projektet fokuserar på olika delar och Mdh:s uppdrag är att bygga självkörande robotar som kan navigera och interagera i en stadsmiljö.

– Forskningen är autonom sophämtning och väldigt spännande. Vi som forskare inom robotik vill ha olika robotar som kan samarbeta. Hur de kan agera i en miljö med människor, bilar och cyklar. Att kunna hitta och veta om vad som ska göras. Att även kunna meddela de människor de möter hur de ska agera.

De planerar nu för olika storlekar på robotar och även för en lastbil som åker och plockar upp soporna, även den självkörande.

– Sen när sopbilen är full skickas den till en central enhet där den töms och skräpet tas till vara på.

undefined
Soproboten på Mälardalens högskola.

Hur långt har ni kommit med projektet?

– Vi har kommit så långt att vi kan navigera i en miljö med människor. Hämta en soptunna på rätt ställe och lämna på ett annat. Nu tittar vi på hur robotarna ska kunna kommunicera med människor när de möts. Roboten ska kunna läsa av människor, genom en algoritm, och räkna ut hur människan rör sig för att styra sig efter personens rörelsemönster.

Han förklarar att roboten ska kunna känna av farten på personerna den möter eller om de är stillastående.

Projektet heter Unicorn, var kommer namnet i från?

– När vi skrev ansökan så blev det sent en fredagskväll och vi ville ha ett bra namn. Petter Falkman på Chalmers högskola tyckte att vi skulle ha något som kändes fredligt och snällt, kanske något från en saga. Han sa Unicorn och vi tyckte att det var ett passande namn och kör vidare på det, avslutar Mikael Ekström.

Robotik på Mdh

Civilingenjörs­programmet i robotik på Mdh är 300 högskolepoäng och läses under fem år i Västerås.

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens, AI, går fort. Efter utbildningen kan studenten arbeta inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Programmet fokuserar på framtidens robotik och innefattar industrirobotik samt service- och hälsorobotik.

Fakta: Mdh

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!