Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA:s årliga 100-årslista innefattar forskning inom tekniska och ekonomiska förutsättningar – i år på temat hållbar krisberedskap. IVA:s årliga 100-lista 2021 är nummer tre i ordningen, den första kom året akademin fyllde 100 år, och har 51 forskningsprojekt med på listan.
Projektens grundtanke är att skapa värde för företag eller samhälle i form av kunskap, processer, produkter och affärsutveckling, något Mälardalens högskola, MDH:s tre projekt speglar. Särskilt när fokus i år ligger på beredskap inför, och förmåga att hantera, samhällsövergripande kriser, en direkt följd av coronapandemin. Alla forskningsprojekt är utvalda för att de bedöms ha stor affärspotential.
Universitetslektorn Pietro Campana är projektledare för det första agrivoltaiska systemet i Sverige.
– Det är en stor ära för mig och mina kollegor i projektet att ha fått utmärkelsen, säger Pietro Campana.
Forskningsprojektet prövar om kombinationen av odling- och solceller kan leda till att båda kan öka sin produktion. Fördelarna med agrivoltaiska systemet, jämfört med traditionella markbaserade solcellssystemet är: högre elutbyte, grödeavkastning och vattenbesparing.
– Tack vare solpanelens skuggor på marken kan vi göra jordbruket mer motståndskraftig mot extrema väderfenomen som torka. Detta beror på att grödan påverkas mindre av temperaturen och vattenstressen, förklarar han.
Han hoppas att utmärkelsen kommer göra projektet mer synligt – och att de politiska beslutsfattarna förstår möjligheten att kunna kombinera elproduktion, solsystem och grödoproduktion – som dessutom skapa fler fördelar.
– Vårt projekt är värt att toppa IVA:s årliga lista eftersom det helt tar upp sambandet mellan vatten, energi och livsmedelssäkerhet. Inom samma land kan vi producera elektricitet, producera mat och spara vatten för bevattning. Detta uppnås genom solpanelernas skuggor på marken, säger han.
Universitetsadjunkt Madeleine Martinsen har i det andra projektet utvecklat ett system för online-mätningar i gruvanläggningar, på gruvmaskiner och fordon. Hon känner en stor tacksamhet över att ha kommit med på listan.
Mikael Sjödin, professor i datavetenskap, är projektledare för det tredje projektet, Serendipity, som forskar kring ett säkrare internet för att göra samhället mindre sårbart för cyberattacker.