MDH:s gamla lokaler kan bli gymnasium

Eskilstuna kommun vill starta en ny gymnasieskola i MDH:s nuvarande lokaler när högskolan flyttar in i sitt nya campus. Det är en del av ett omfattande skolpussel som pågår just nu.

Här vill Eskilstuna starta en fjärde kommunal gymnasieskola.

Här vill Eskilstuna starta en fjärde kommunal gymnasieskola.

Foto:

Eskilstuna2017-08-31 04:05

Eskilstuna växer och därmed behovet av platser i såväl grundskola som gymnasium. Fram till år 2021 kommer kommunen att behöva minst 500 nya gymnasieplatser.

‒Vår arbetshypotes nu är att vi bygger upp en ny gymnasieskola i Mälardalens högskolas gamla lokaler om några år, säger Marie Wallin som är fastighetsplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen.

‒Klart är att vi måste ha en fjärde kommunal gymnasieskola. Fungerar det inte med högskolans lokaler måste vi ha något annat i bakfickan. Som jag ser det just nu skulle det innebära att kommunen måste bygga själv.

I november förra året undertecknade Eskilstuna kommun och fastighetsägaren Akelius en avsiktsförklaring om Mälardalens högskolas nuvarande lokaler. Det innebär i princip att kommunen har första tjing på att hyra lokalerna, men utan att förbinda sig.

Aktuellt för den nya gymnasieskolans del är kvarteret Verktyget som omges av Tullgatan, Smedjegatan, Bruksgatan och järnvägen. En skiss om hur lokalerna kan användas har tagits fram.

‒Lokalerna behöver anpassas så de passar för en gymnasieskola med bland annat klassrum, grupprum, bibliotek och en adminstrativ del, säger Marie Wallin.

Torsten Gustafsson är lokalplanerare på kommunledningskontoret och arbetar med hela kommunens lokalbehov.

‒Högskolans lokaler ingår i en stor flyttkarusell som jag jobbar med och som inbegriper flera förvaltningar, säger han.

När MDH lämnar lokalerna kommer fastighetsägaren att renovera dem. I samband med det är det lämpligt att göra anpassningar för nya verksamheter. Akelius tittar nu på vad önskemålen för gymnasieskolan kan kosta.

‒Vi kommer att få besked under oktober, säger Torsten Gustafsson och fortsätter:

‒Om lokalerna är anpassningsbara och det inte blir för dyrt är den här lösningen fullt möjlig. Vi siktar på att kunna vara i gång under 2020.

Lokalerna i kvarteret Verktyget omfattar cirka 7 000 kvadratmeter. Gymnasieskolan behöver ungefär halva ytan. Resten kan bli aktuellt som kontor för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Den förvaltningen är också intresserad av högskolans huvudbyggnad på 10 000 kvadratmeter i kvarteret Väpnaren på Drottninggatan. Här är planen att Komvux och SFI flyttar in.

‒Det är ungefär lika mycket som Komvux och SFI har i dag, men utspritt i olika lokaler i stan, säger Torsten Gustafsson.

Även här hänger det på hur mycket Akelius vill ha i hyra.

Nästa steg i flyttkarusellen är att nya Fristadsskolan flyttar från sina tillfälliga lokaler till gamla Fristadsskolan. Det kan tyckas märkligt att en ny skola invigs i nya lokaler för att flyttas bara några år senare. Men det har sina orsaker.

‒På grund av närheten till järnvägen skulle vi aldrig få tillstånd från länsstyrelsen att ha en permanent skola där nya Fristadsskolans moduler nu står, säger Marie Wallin.

‒Men huvudorsaken är att skolan behöver växa och sex klasser i varje årskurs, alltså bli dubbelt så stor som i dag. Det finns det inte utrymme för där. Dessutom behövs grusplanen som öppen yta för både grundskolan och S:t Eskils gymnasium.

Gymnasieskolor i Eskilstuna

I dag går cirka 4 000 elever på Eskilstunas tre kommunala gymnasieskolor – S:t Eskils gymnasium, Rekarnegymnasiet och Rinmangymnasiet.

Dessutom finns fyra fristående gymnasieskolor: NTI-Gymnasiet, Grillska gymnasiet, Realgymnasiet och Kunskapscompaniet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!