– Det är lätt att tro att det redan är för sent, men för många företag finns det fortfarande en möjlighet att med rätt planering ta sig igenom den ekonomiska kris som följer i spåren av coronapandemin, säger Magnus Hoppe som forskar inom omvärldsanalys, innovation och entreprenörskap på Mälardalens högskola, MDH.
Emilia Rovira Nordman är lektor i internationell marknadsföring:
– Att vara forskare i företagsekonom handlar inte bara om siffror och teori utan om att studera hur vårt samhälle fungerar och påverkas av kriser som Covid 19. Det ligger i MDH:s uppdrag att identifiera samhällsutmaningar och ge förslag på lösningar.
Hon menar att pandemin har gjort det svårare för forskarna att samla in data under våren. Många företag har inte haft tid att prioritera medverkan i forskningsprojekt.
– Analys av arkivdata indikerar att en konsekvens av krisen troligen blir att företag kommer att se över placeringen av sin produktion och detta kan leda till nya arbetstillfällen. Produktionen kommer sannolikt att se annorlunda ut än tidigare och bygga på mer automation och digitalisering, säger Emilia Rovira Nordman.
Under våren har MDH haft ett antal webbinarier för att sprida kunskap till företag via Tillväxtmotorn som är högskolans program för företagsledare i små och medelstora företag.
– Dessa webbinarier har handlat om olika ämnen kopplat till Covid 19-epidemin, till exempel hur man kan göra för att komma ingång med kontorsarbete utomhus, hur man leder i kristid eller hur företag kan jobba för att sticka ut från bruset och synas bättre i den digitala världen, säger Emilia.
Hon konstaterar att de flesta företag har upplevt svårigheter, särskilt detaljhandelsföretag som hon studerar nu. Samtidigt har vissa företag gynnats av krisen.
– Många e-handelsföretag, till exempel företag som fokuserar på försäljning av hälso- och hygienprodukter, rengöringsprodukter och hemunderhållningsprodukter har upplevt en försäljningsökning. När detaljhandelsföretag går i konkurs skapas möjligheter för andra, säger Emilia.
Hon anser att det nu finns gott om affärsmöjligheter för små företag som klarar av att vara flexibla och agila i en snabbt föränderlig värld.
– Dessa behöver kunna driva affärer på kort sikt och ständigt anpassa sig till de nya affärsmöjligheter som uppstår när marknader struktureras om och länder och regioner förändrar sina positioner.
Vilka råd har du till företag?
– Se över er position när världen förändras och kom fram till en strategi hur ni ska agera för att överleva och växa.
Enligt Magnus Hoppe är ett första enkelt steg att börja diskutera den egna positionen och lämpliga strategier för en recession eller depression som en effekt av coronapandemin.
– Samtidigt behöver man balansera det tuffa scenariot med att diskutera vad som istället sker vid en snabb ekonomisk återhämtning, men också vad man själv kan och bör göra för att driva utvecklingen åt rätt håll och ta vara på de möjligheter som skapas, säger han.
Grunden i ett scenarioarbete är att de som har djupa kunskaper om företaget och branschen börjar prata om möjliga framtider och samhällets drivkrafter. Kunskapen kan sedan användas oavsett hur verkligheten utvecklar sig.
– Vi behöver alla känna hopp om att det kommer någonting bättre efter corona och med någon typ av scenarioarbete har vi ett verktyg för att åstadkomma det, säger Magnus.