Satsning på 63 miljoner styrs från MDU

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö är en del i det kompetenscentrum som ska drivas från Mälardalens universitet. Centrumet är en satsning på att öka kunskaper för att utveckla hållbara energisystem.

"Det nya kompetenscentrumet kommer att driva olika projekt, med bland annat diskussioner kring nya innovativa lösningar och forskningsbaserade teknikutvecklande initiativ. Det gäller att se behov och finna lösningar", säger vice akademichef Eva Thorin

"Det nya kompetenscentrumet kommer att driva olika projekt, med bland annat diskussioner kring nya innovativa lösningar och forskningsbaserade teknikutvecklande initiativ. Det gäller att se behov och finna lösningar", säger vice akademichef Eva Thorin

Foto: Lisa Hölne, Foto Pressbild, Jonas Billberg

Eskilstuna2022-01-05 04:45

En ny satsning till ett värde av 63 miljoner kronor ska styras från Mälardalens Universitet. 

– Att vi som nytt universitet får leda det här steget är ett kvitto för en verksamhet som vi stärkt och byggt upp under många år, säger akademichef Thomas Wahl.

Satsningen är ett gränsöverskridande samarbete i form av ett kompetenscentrum där representanter från 40 olika aktörer inom offentlig sektor, industri, skola och företag gemensamt ska arbeta för framtagning av ett nytt hållbart energisystem ute i samhället. 

– Det är en viktig del i samhället då världen är i behov av att ställa om till ett mer hållbart energisystem. Vi ska gemensamt ta fram formerna för hur vi går till ett system som innefattar mer förnybara energikällor, säger Thomas Wahl akademichef på Mälardalens universitet.

Mälardalen universitet har tidigare bedrivit olika forskning i klimat och miljö och energi, förnybara energikällor, optimering av energiprocesser men Thomas Wahl ser större möjlighet till det nu när skolan gått från högskola till universitet.  Eva Thorin, vice akademichef på Mälardalens universitet, berättar att en omställning till ett hållbarare samhälle också innebär att företag kommer behöva se över och ändra sina affärsmodeller för att nå de hållbara resultaten som är nödvändiga för ett hållbarare samhälle.

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö är en av aktörerna i samarbetsprojektet. Stefan Wennerström, affärsområdeschef för energi och återvinning, hoppas att de kan hitta flera områden verksamheten kan vara behjälplig i.

– Det finns många teoretiskt bra lösningar, och vi vill se hur vi kan hjälpa till och vad vi kan använda vår verksamhet till.  

Enligt Stefan Wennerström har Eskilstuna ett bra system, som till skillnad från många andra städer inte är beroende av fossila bränslen. Målet säger han är att det fossila bränslet ska vara under 1% av energiomvandlingen på årsbasis. Han ser också möjligheterna för att utveckla hållbara energisystem i takt med att Eskilstuna växer.

–Där tänker jag att vi kan växa genom att delvis använda spillvärme in i vårat energisystem där vi kan fördela ut den på ett smartare sätt. Men vi ska också utgå ifrån det system som redan finns och se över om vi kan göra systemet smartare istället. Vi ska inte avveckla, vi ska utveckla, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!