Nyligen kunde tidningen berätta att en student vid Mälardalens universitet, MDU, anmält lärosätet till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Orsaken var att han vid två tillfällen nekats avvika från en salstenta för att be under fem minuter. Vid det andra bönetillfället fattade MDU beslut om att studenten inte fick fullfölja den tentamen han påbörjat.
Anmälan ledde till att DO beslutade inleda ett tillsynsärende där man begärde in svar från MDU på en rad frågor. Bland annat ville DO veta hur MDU:s inställning är till bön under tentamen och vilka regler som styr detta.
I det yttrande som MDU nu lämnat, och som undertecknats av universitetsdirektör Karin Cardell, hävdar universitetet bestämt att det gällande regelverket varken är diskriminerande eller inskränkande på religionsfriheten. I den utredning som gjorts efter anmälan har man inte heller funnit något som pekar på att berörd personal skulle ha bemött studenten på ett felaktigt sätt.
”Universitetets regelverk nämner ingenting om bön under salstentamen. Reglerna kan under inga omständigheter utgöra direkt diskriminering då de inte rör någon särskild religion eller ens bönen som sådan”, skriver MDU i yttrandet.
I svaret förtydligas också att reglerna vid tentamen syftar till att studenterna ska ha en störningsfri miljö samt förhindra fusk. Möjligheterna att röra sig ut och in i tentamenslokalen är starkt begränsade och medges endast för toalettbesök eller av andra akuta skäl. Och att förrätta bön utanför examinationslokalen kan inte bedömas som ett akut skäl, menar MDU.
De konstaterar också att det inte finns någonting i regelverket som förbjuder bön eller annan religiös utövning så länge det sker i tystnad och stillhet vid studentens plats i examinationslokalen.
MDU understryker också att universitetet har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier.
MDU-ärendet handläggs av Gustav Staaf, utredare på Diskrimineringsombudsmannen. Han vill inte kommentera hur han ser på fallet i det här skedet.
– Vi uttalar oss inte om en pågående utredning förrän beslut fattats i ärendet, säger han.
När väntas ni bli klara med utredningen?
– Det är svårt att säga, det beror på frågans komplexitet och om vi behöver hämta in kompletterande handlingar och yttranden.