I Sundbyholm har de blivit en vanlig syn i augusti; stora flockar kanadagäss och vitkindade gäss samlas i bukten, på sandstranden och på gräsmattorna för att så småningom börja förbereda färden söderut när hösten kommer med kallare dagar.
Men än så länge kan det tänkas bli fina baddagar en tid framåt, och för att hålla undan gässen från stranden flyttar Eskilstuna kommuns senaste antigåsprojekt nu från Vilsta till Sundbyholm.
Västeråsföretaget Antiavem samarbetar med en rad kommuner, varav Eskilstuna var en av de första att höra av sig för att få prova den senaste tekniken i kampen för bajsfria badstränder.
– Måsar, duvor, kanadagäss – vi tar oss an alla fågelproblem på alla typer av stora ytor, som lantbruk, golfbanor, industritak, flygplatser. Och vi jobbar med en metod som inte skadar dem på något sätt, bara skrämmer iväg dem. Grön laser har använts i världen i tio år men det här är första året den finns i Sverige, och sedan vi köpte in lasern har vi minst sagt fullt upp, berättar företagets Martin Bergåker.
– Alla andra kända metoder för att skrämma bort fåglar är bara kortsiktiga lösningar. Med lasern får man snabbt en effekt, den är outstanding. Fåglars mest utvecklade sinne är synen, och de ser de här starkt gröna, rörliga fläckarna som ett oidentifierat hot. Just färgen är framforskad som väldigt effektiv. Och lasern är helt ljudlös så vi stör ingen annan än fåglarna medan vi jobbar.
Genom att skjuta lasern från olika håll och från olika avstånd – kapaciteten är hög, i optimala förhållanden går lasern två kilometer – blir inte fläckarna heller vanebildande för fåglarna som annars snart lär sig vad som är farligt och inte.
Men regler och restriktioner kring laseranvändning är strikta, och Strålsäkerhetsmyndigheten som utfärdar dem är noga med vad som får och inte får göras.
– Alla reflekterande ytor får man tänka till lite extra på och vi får exempelvis inte skjuta lasern mot och i vatten. Då kan den reflektera upp och störa såväl flygtrafik som träffa människor och andra djur. Och även om den är helt ofarlig får man inte skjuta på det sättet. Så vad vi vill är att kunna närma oss en flock gäss på land från olika håll så att de skräms och flyger iväg. Inte bara fösa ut dem i vattnet, då är de snart tillbaka. Man får ha lite tålamod, säger Bergåker men väntar förgäves in flockarna som guppar nöjt på vågorna eller strosar i vattenbrynet den dagen tidningen är med. Det blir ingen lasershow.
– Här i Sundbyholm trivs gässen väldigt bra, de har stora ytor att samlas på och bra inflygning från Mälaren. Man förstår att de samlas här på sensommaren.
Eskilstuna har funderingar på att köpa in en egen laser inte minst eftersom att fågelproblemet är stort även i Stadsparken, säger Tony Käll på kultur- och fritidsförvaltningen.
– Vi har rätt mycket problem med gäss och måsar mitt i stan också, så kanske gör vi en investering. I sommar kör vi ett testprojekt med Antiavem tre dagar i veckan, men vi skulle ju helst vilja köra lasern på både badstränderna och i parken varje dag. Det har blivit mycket bättre i Vilsta i sommar, även om fåglarna inte helt lämnat badplatsen. Vi vet förstås inte om det är samma individer som återkommer eller nya flockar.