Medvind på krogen: "Märktes att folk saknat det"

Nästan nio månader, så länge tvingades den svenska krogbranschen att arbeta med begränsade öppettider och hårda restriktioner. Nu har nästan alla begränsningar släppt, och den första helgen med ordinarie öppettider har påbörjats – något som Eskilstunas restaurangarbetare är glada över.

Medvind för krogbranschen efter lättade restriktioner. Genrebild.

Medvind för krogbranschen efter lättade restriktioner. Genrebild.

Foto: Felix Olsson/Joakim Serrander

Eskilstuna2021-07-03 19:51

Igår var den första fredagen på nästan nio månader som svenska serveringsställen sluppit arbeta med begränsade öppettider. Kraven på vissa smittskyddsåtgärder kvarstår – en meters avstånd mellan gäster gäller till exempel fortfarande – men jämfört med de tidigare stenhårda restriktionerna är det få i branschen som klagar.

I Eskilstuna kunde tidningen tidigare rapportera att natten mot lördagen varit stökigare än på länge, och lokala röster i restaurangbranschen berättar idag att de under fredagskvällen upplevde en stor förändring i antalet gäster och allmän stämning jämfört med de svåra månaderna då man jobbade med 20.30-begränsningarna.

undefined
Jack Leis från cocktailbaren Nabo i Eskilstuna var nöjd efter att ha kunnat jobba sent under fredagen.

På cocktailbaren Nabo i Eskilstuna berättar bartendern Jack Leis att skillnaden under fredagen var markant.

– För oss som håller öppet sent och fokuserar mer på dryck och umgänge än att bara vara en klassisk restaurang blev det en ganska markant skillnad direkt, säger han.

– Det var kul att få köra sent igen, och det märktes att folk har saknat det, att få gå ut sent och ta ett glas på kvällen. Från ungefär 20.00-21.00 så var det mycket gäster igår, och de senaste månaderna var det ju vid den tidpunkten som det tagit av.

– Normalt under sommarmånaderna med varma dagar och fint väder så brukar det vara lite lugnare under dagen. Folk börjar då att ta sig ut först framåt kvällen, och jag tror att vi kommer att se den utvecklingen den här helgen. Det blir kul, säger Jack Leis.

undefined
Medvind för krogbranschen efter lättade restriktioner. Genrebild.

På vinbaren Vinäger vid Fristadstorget arbetar restaurangchef Emma Andersson, och även hon är nöjd efter fredagen.

Hur var stämningen igår efter alla svåra månader?

– Alla gästerna var glada, det var jättetrevligt. Vi hade ett glatt gäng här och det känns jätteskönt. Nu kan vi ha öppet som vanligt, 11.30-sent, säger Emma Andersson.

undefined
Emma Andersson, restaurangchef på Vinäger i Eskilstuna.

Avslutningsvis berättar Jack Leis att han tillsammans med kollegorna igår natt delade en trevlig stund som de brukade ta för givet, men nu inte upplevt på länge.

– Tidigare under pandemin så har vi ju avslutat och gått från jobbet redan innan det hunnit bli mörkt. Igår kom vi istället hem just som det började bli ljust, det var en ganska stor skillnad från vad vi vant oss vid, skrattar Jack Leis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!