Det händer i kontakter på internationell nivå att han tituleras så när någon ska adressera ett brev eller ett mejl. Han skrattar åt det hela. Det är smällar man får ta och det viktiga är att frågan om jämställdhet alls kan tas upp.
— Kanske är det svårt att förstå att en invandrad man från Iran kan ha en feministisk utgångspunkt, säger Mehrdad Darvishpour.
Tillsammans med Claes Sonnerby, som är huvudsekreterare för en utredning om män och jämställdhet som nyligen presenterades i riksdagen, håller han i en föreläsning under torsdagen på Mälardalens högskola som behandlar jämställdhet men som också tar upp fördomar mot invandrare.
Första felet som många gånger begås, menar Mehrdad Darvishpour, är att klumpa ihop väldigt många människor i en och samma klunga och slå fast att de är antingen si eller så i sin natur.
Men grovt förenklat anser han att många svenskar ser på invandrargrupper som antingen eländiga offer och fattiga stackare som är värda all sympati de kan få.
— Eller också ses de som duktiga människor som närmar sig det svenska sättet att leva. Men båda dessa grupper är mindre än den tredje och största gruppen som ser invandraren som ond och hotfull, kriminella typer som inte har någon respekt för vår demokrati och som dessutom är patriarkala.
För alla de nyanlända flyende män som tvingas göra en klassresa nedåt när de anländer till Sverige kan det hela sluta med katastrof.
— Många av de invandrande männen har visat sig bli mer religiösa eller patriarkala när de kommer till ett nytt land än de någonsin var i sitt hemland Och känner de att de är på väg att förlora för mycket makt kan det hela utveckla sig till exempelvis hedersrelaterat våld.
Mehrdad Darvishpour skyndar sig att understryka att han försöker förklara ett beteende. Det är inget försvar.
Tvärtom vill han gärna se än tydligare signaler från svenskt rättsväsende.
Hårdare straff alltså?
— Jaja, vi måste signalera nolltolerans. Det får inte förekomma våld mot vare sig kvinnor eller barn. Punkt.