— Vi har förstått att det behövs, säger Nathalie Söderberg som sitter vid datorn mellan 18 och 22 ikväll. Många känner sig mycket ensamma under julen trots at de kanske har en stor umgängeskrets omkring sig.
I vanliga fall håller Meijas chat öppen på måndagskvällar. Under december har allt fler hört av sig under den ordinarie tiden och uttryckt oro inför julen.
— Tjejjouren i Västmanland har samma intryck. Många har ångest inför den sociala press som julen innebär, säger Nathalie Söderberg.
Tillsammans med Alexandra Wittgren kommer hon att se till att chatten är bemannad under sex timmar idag på julafton. Första passet tar Alexandra som har åkt till Göteborg för att fira jul, men sitter tillgänglig vid datorn under två eftermiddagstimmar.
Nathalie äter julmat tillsammans med sin familj i Eskilstuna under eftermiddagen. Men vid 18 finns hon på plats i Meijas lokaler för att under fyra timmar finnas tillgänglig för den som behöver få dryfta stora eller må frågor.
— Inga är för stora eller för små. Vi har tystnadsplikt och som chattare är man anonym, säger Nathalie Söderberg.
De vanligaste frågor som brukar komma upp på chatten handlar om utanförskap, ensamhet och sexuella övergrepp.
— Många signalerar att de mår mycket dåligt och att de är på väg att skada sig själva. Vår uppgift är inte i första hand att komma med råd. I stället är vår roll att lyssna och stötta. De som hör av sig tycker att det är skönt att det finns någon att ta kontakt med när de har det tufft.
Hur många hör av sig en vanlig måndagskväll?
— Ibland två. tre stycken, ibland fyra-fem. Oftast är det olika tjejer varje gång.
De som sitter i Meijas jourchat är inga proffs, däremot har de genomgått en särskild utbildning för sitt uppdrag.