Den 8 november träffades alla deltagare i Nyföretagarcentrums mentorprogram på Munktell Science Park i Eskilstuna. Mötet var både kickout för det gångna årets mentorpar och kickoff för de nya mentorparen. Nyföretagarcentrum har för närvarande 17 mentorpar per år i Eskilstuna. Intresset för programmet har ökat.
– När jag tog över för sju år sedan var vi fem mentorpar och sedan har vi ökat successivt, säger Jeanette Hellgren som är handledare för mentorprogrammet vid Nyföretagarcentrum Eskilstuna.
Mentorprogrammet är ett komplement till Nyföretagarcentrums ordinarie rådgivning. Det finansieras av Tillväxtverket.
– Nyttan är att under ett år som nyföretagare få träffa en etablerad företagare som har gjort resan själv och som kan känna igen sig i de utmaningar och frågeställningar som finns. Mentorn kan hjälpa sin adept att tänka mer strategiskt och bidra till att göra företagandet mer hållbart. Man vet också att när man har haft en mentor under ett år är det färre konkurser, säger Jeanette.
Deltagandet i mentorprogrammet är kostnadsfritt för nyföretagaren. Mentorn får ingen ersättning utan ställer upp ideellt.
– Det här är en gåva till alla nyföretagare att kunna komma till oss. Det handlar om tio träffar per år på vardera 1,5-2 timmar. Mentorerna är personer som är i en fas i livet där man känner att man faktiskt vill ge något tillbaka och man tycker att det är väldigt spännande.
– Jag brukar ödmjukt säga att en mentor ska inte göra jobbet, en mentor fattar inga beslut och en mentor är heller inte facit.
Mentorprogrammet är till för nyföretagare. Som nyföretagare räknas man i tre år efter att man startat sitt företag. Adepterna kommer i regel in i programmet genom Nyföretagarcentrums kostnadsfria rådgivningar.
– Rådgivaren gör en viss bedömning om mentorskap är aktuellt. Sedan träffar jag nyföretagarna för att lära känna dem och för att prata om deras affärsidéer och om vad de är i behov av. Sedan matchar jag ihop dem med mentorer, säger Jeanette.
– Jag är noga med att matcha ihop människor som inte känner varandra för klappar på axeln och hejarop får man oftast hemifrån och av vänner. Här har man inte med sig något i bagaget utan man tittar på affärsidén.
Under träffen på Munktell Science Park den 8 november fick deltagarna bland annat fika och tillfälle att mingla.
– Många är nya, kanske enmansföretagare som behöver komma ut och faktiskt träffa andra företagare, säger Jeanette.
Ett av de nya mentorparen utgörs av adepten Mohammad Alhammada och mentorn Jocke Bergström. Mohammad driver tillsammans med en kompanjon sedan drygt ett och ett halvt år företaget Power Up Sweden AB som huvudsakligen sysslar med rivning och asbestsanering.
– Jag vill kunna lära mig mer om företagarlivet, säger Mohammad.
De har redan hunnit ha två möten.
– Nu har vi suttit i 40 minuter och det kändes som fem minuter för att Jocke har så mycket att ge och jag vill ha mycket. Det känns nyttigt för mig, säger Mohammad.
Power Up fungerar ofta som ofta underleverantör till andra företag och Jocke tipsade Mohammad om att prata mycket med sina kunder.
– Jocke sa att man ska våga prata med kunden och ställa frågor. Om det är något man inte kan ska man säga det till kunden. Då kan man lösa det på ett bra sätt, säger Mohammad.
Jocke Bergström är verksam inom bygg. För närvarande jobbar han mest med företaget Fuktsensorn.
– Jag brinner för att bygga och utveckla företag. Jag tycker det är kul om man kan hjälpa andra att komma igång och utveckla sina företag.
En rutinerad mentor i programmet är Anna Wockelberg som driver företagen Wockelberg Juridik och Woje Företagspartner. Hon är nu inne på sin sjätte adept i form av Hiba Alammarin.
– Jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Jag önskar att jag hade haft en mentor i företagandet när jag själv startade, säger Anna Wockelberg.
– Jag har haft ett engagemang som partner i Nyföretagarcentrum, jag har varit aktiv i styrelsen i Företagarna i många år så att jag tycker verkligen att det här är givande. Det är jätteroligt att få vara med och hjälpa till.
Hiba Alammarin säger att hon är med i mentorprogrammet för att få mer information om företag och tillgång till nätverk.
– Jag har alltid i mitt liv känt att jag är ledare, jag vill leda mitt eget, jag vill gå min egen väg, jag vill inte att någon annan ska stå framför mig och bestämma exakt vad ska jag göra.
Hibas nystartade företag är verksamt inom bland annat management consulting, hållbarhet, kommunikation och marknadsföring.
– Det går jättebra i företaget. Jag har precis börjat få uppdrag i det trots att det är nystartat.
Hiba och Anna har haft tre möten.
– Jag tycker att Anna är generös med sin tid och hon ger information, säger Hiba och fortsätter:
– Hon är väldigt erfaren. Det har jag upplevt sedan första mötet. Hon är bra på just den juridiska sidan. Det känns som ett jättebra komplement till det jag gör.
– Det finns så mycket kraft i Hiba. Hon kommer att kunna göra resultat, säger Anna.
Under det gångna året har Anna Wockelberg varit mentor åt Sofia Lundin som nyligen startade företaget Leda vidare.
– Jag är specialiserad på stressrelaterad ohälsa och återhämtning. Så det är alltså samtalsterapi för personer som har varit i utmattning eller annan stressrelaterad ohälsa. Jag vänder mig både till individer och företag.
– Det har varit otroligt värdefullt eftersom jag inte har någon erfarenhet innan av att ha ett eget företag, säger Sofia Lundin.
Anna tror att det kommer att gå mycket bra för Sofia.
– Det finns en jättemarknad, säger Anna.
De säger att de har blivit vänner.
– Nu när vi inte är mentor och adept längre kommer vi att kunna göra affärer med varandra. Jag i mitt yrke träffar många människor i kris som jag gladeligen skulle lämna i dina händer och du träffar förmodligen människor som skulle behöva reda upp en del saker i praktiken och inte bara i känslan, säger Anna.