Eskilstunaborna tycks inte ha dragit ned på fika och uteluncher. Åtminstone säger sig Mikael Byström inte märka av de försämrade tiderna.
Tillsammans med Lars Johansson äger och driver han Café Kaka.
– Vi ökade till och med omsättningen under de första månaderna i år jämfört med samma tid förra året.
Köket har inte hängt med
Försäljningen av luncher och catering har ökat de senaste åren, men köksdelen har inte hängt med i förändringarna.
Personalen har fått vänja sig vid att springa mellan varm-köket i restaurangen och kallköket i caféet.
Men nu ska resurserna samlas på ett ställe. I dagarna gav stadsbyggnadsförvaltningen klartecken för en utbyggnad på 27 kvadratmeter ut mot innergården.
– Det gör att vi kan tillreda allt på samma ställe och satsa ännu mer på catering. Och så slipper vi det här springet, säger Mikael, som tippar på att utbyggnaden går loss på cirka 1-1,5 miljoner kronor.
Några sittplatser blir kvar på innergården, men huvuddelen av uteserveringen ska ske på Klostergatan under den varma säsongen.
– Serveringen kommer att sträcka sig längs med kaféet och festlokalen intill, och blir flera meter längre än vad vi haft tidigare, säger Mikael och gestikulerar med lunchtallriken i handen.
Efter vinterns omdaningar på Klostergatan har gågatan blivit flera meter bredare. Smörparken mitt emot ska stå ombyggd och färdig lagom till maj i år.
Allt faller på plats
Mikael Byström har gott hopp om en trivsam sommar.
– Efter fem–sex år är det som om allt faller på plats. Vi har redan alkoholtillstånd, så det är tänkbart att vi håller öppet vissa kvällar i veckan i sommar, säger han.
Cecilia Hedlund