Natten mot tisdagen var det många Eskilstunabor som uppmärksammade ett obekant ljud över staden. Nu kommer ljudet tillbaka. Nästa vecka gör de gula sliptågen nya stopp i Eskilstuna.
– På måndag är det samma sträcka som senast närboende hörde av sig, sträckan mellan Eskilstuna C och Folkesta, säger Patrick Norén som är vd på Spark Trade, företaget som utför underhållsarbetet tillsammans med Speno International åt Trafikverket.
Under natten mot måndag, tisdag och mot onsdag får även tågstationen besök. Där ska totalt tolv växlar slipas och fräschas upp.
– Där startar vi klockan 23 första natten och håller på till klockan 04. De andra nätterna jobbar vi mellan midnatt och 03.
Tåget man använder för att slipa växlarna, och som kommer jobba på stationen i Eskilstuna, är 30 meter långt. Tåget som slipar rälsen är längre.
– Det är 150 meter långt. Det behöver vara så långt för att man ska få en jämn och effektiv slipning, kör man med kortare tåg finns risken att man inte får bort vågigheter samt att arbetet tar längre tid. Vad gäller linjeslipningen så passerar man samma slipsektion tre till fyra gånger, medan man under växelslipningen med de mindre sliptågen gör 10 till 14 passager i båda riktningarna.
Även om det kommer låta nu tillfälligt medan arbetet utförs så är en av anledningarna till att man gör jobbet just att det ska låta mindre.
– Visst kan ljudet upplevas som störande men fördelen är att det är ett väsande ljud, utan några egentliga toppar. Rälsslipningen är en förebyggande underhållsåtgärd för att förlänga rälens livslängd. En annan positiv effekt är att den till viss del minskar buller från järnvägen. Dagen efter eller någon vecka senare så brukar det bli tyst i stället eftersom vi har rättat till de problem som varit.
Patrick Norén är förvånad över att tisdagsnattens arbete uppmärksammades av så många Eskilstunabor. Det hör nämligen inte till vanligheterna att folk märker av vad som sker på spåren nattetid.
– Vi sätter ju igång och jobbar när de flesta redan har somnat så jag blev lite brydd att så många hört oss. Vi kör 1 000 skift om året och det är inte många gånger jag har fått höra att vi stört någon.
Kanske sover vissa lite oroligare nu när det är oroligt i omvärlden, resonerar han.
– Därför känns det bra att kunna gå ut och informera så här om vad som är på gång. Vet man vad det är som låter så känns det bättre.
Han tittar i årsplanen och ser att man förutom nästa veckas arbete är tillbaka i Eskilstuna igen första veckan i november.
– Vi kommer tillbaka till hösten och kör tre skift till. Vi slipar 10-15 procent av spårnätet, upp till 3 000 kilometer, per år i landet. Det är ett ständigt pågående arbete. Alltid är vi någonstans och jobbar.
Det är det översta lagret på rälsens yta som behöver underhållas med slipning så att alla olika sorters tåg som trafikerar järnvägen ska få så god komfort som möjligt.
– Det är viktigt att utföra slipning kontinuerligt så att kontakten mellan tågets hjul och rälen blir bra, säger Patrick Norén och fortsätter:
– Man ska vara rädd om det man har. Om rälens yta blir sliten, hackig och spricker så riskerar man en snabbare nedbrytning av rälen. Här gäller det att hålla efter hela tiden löpande, då kan du ha kvar den några år till i stället för att behöva byta ut den. Det kostar mycket mer att ta ut spårbytesståg och köpa in ny räls.