I Ärnaberget, som ligger intill Torshällavägen utanför Slagsta, byggdes under andra världskriget stora bergrum där det tillverkades flygmotorer åt stridsflygplan.
De senaste 40 åren har det inte pågått någon flygmotorverksamhet och anläggningen har i stället använts som ett lager.
För tre år sedan köpte företaget Scandinavian Data Centers hela bergrumsanläggningen och nu är företaget i full färd med att utveckla Ärnaberget till ett datacenter.
– När Ärnaberget byggdes i samråd med Försvarsmakten var det den tidens absoluta spjutspets. Vi ser det här som en möjlighet att ta dåtidens anläggning och göra den till framtidens tekniska spjutspets, säger Svante Horn.
Totalt handlar det om en ekonomisk satsning som kommer att uppgå till två miljarder kronor.
Utanför Ärnaberget har SDC redan byggt ett batterilager – på tio megawatt – som ska hjälpa till att balansera Eskilstunas elsystem.
Och redan under första halvåret 2026 räknar de med att kunna ta de första delarna av datacentret i drift.
På sikt kan datacentret även, med hjälp av restvärme, värma upp Eskilstuna.
– Då har man en helt annan ekonomi att jobba med vad det gäller att kunna samarbeta med fjärrvärmenätet, säger Svante Horn.
– Det är de priserna som har gått upp väldigt mycket de senaste åren.
Servrarna kommer att placeras i rackskåp som står i rader i fem stora bergrum. Horn berättar att moderna servrar alstrar hög värme och därför kan de inte kylas ner med bara luft – utan det krävs vätska för kylning.
I det nya datacentret kommer kylvätskan som värmts upp av servrarna att värmas ytterligare med hjälp av moderna och högeffektiva värmepumpar.
Detta kan sedan skickas ut i fjärrvärmenätet.
En stor fjärrvärmeledning går bara 50 meter utanför bergrummet.
– Om vi kan komma upp i 22 megawatt värme om året om då kan vi bli basvärmelasten i hela Eskilstuna. Vad det innebär är att grundvärmen i hela Eskilstuna kommer från vårt datacenter. Det riktiga fina är att då kan Eskilstuna Strängnäs energi och miljö stänga av huvudpannan i kraftvärmeverket från början av maj till slutet av september och då värms staden av ett datacenter.
Satsningen är världsunik och enligt Svante Horn har diskussionerna med ESEM pågått i över ett år.
Men han kan inte säga exakt hur många jobb som kommer att skapas i datacentret i Eskilstuna.
– Det kommer inte att vara hundratals, men det kommer helt klart att vara en hel del kvalificerade arbetstillfällen som skapas tack vare datacentret.