Musskit tvingade fram stängning av restaurang

Mängder av musspillning upptäcktes i måndags vid en oanmäld kontroll på Herrfallets fritids- och konferensanläggning. Totalt hittade miljökontoret 23 brister – och stängde restaurangen. Herrfallets ägare anser att klagomålen är överdrivna men tar till sig delar av kritiken.

Herrfallets restaurang stängdes direkt efter miljökonorets besök i måndags.

Herrfallets restaurang stängdes direkt efter miljökonorets besök i måndags.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-05-07 19:25

I hela lokalen fanns det musspillning. Musspillning noterades även på arbetsbänkar i köket. Livsmedelshantering pågick i kök som inte var rent.

Så formuleras de första tre bristerna som följs av ytterligare 20 i miljökontorets rapport från en livsmedelskontroll vid Herrfallets fritids- och konferensanläggning.

Miljöinspektörerna anmärkte även på att det fanns rostbiff i frysen med utgångsdatum i september 2019. Köttet beslagtogs och har sedermera destruerats.

Listan på brister som måste rättas till innefattade bland annat även smutsliga hushållsmaskiner, golvbrunnar och personalens arbetskläder. Som största problemet anges dock förekomsten av musskit på flera håll, bland annat i köket, tillrednings- och personalutrymmen samt serveringsdelen.

undefined
Musspillning mellan två bänkar i köket.

Den oanmälda kontrollen vid Herrfallet gjordes i måndags och resulterade i ett beslut om omedelbar stängning. Ägaren uppmanades att städa och hitta en varaktig lösning på att musproblematiken.

Anläggningen som ägs och drivs av Herrfallet AB ligger vid Eskilstunas västra kommungräns, på en udde i Hjälmaren. Den traditionella högsäsongen sträcker sig mellan juni och augusti men en större bokning av konferensgäster gjorde att premiären tidigarelades.

Ett flertal måltider, för mer än 100 gäster, har därför tillagats i det kök som miljökontoret i Eskilstuna i måndags beslutade att stänga.

Trots att personal städat lokalerna från golv till tak sedan det första besöket fann miljöinspektörerna nya spår av möss vid återbesök i tisdags och onsdags.

undefined
Herrfallets restaurang stängdes direkt efter miljökonorets besök i måndags.

Miljökontoret har dock noterat att lokalerna nu är välstädade, och endast en av de inledningsvis 23 bristerna finns kvar.

Eftersom konferensgästerna är kvar tills på söndag uppmanar miljökontoret personalen att vara noggrann med rengöring av arbetsbänkar och köksutrustning. Man föreslår även att bolaget anlitar en saneringsfirma innan sommarsäsongen drar igång.

Herrfallet AB kommer att faktureras både för den oanmälda kontrollen och för de efterkontroller (hittills två) som krävs. Summan har redan passerat 10 000 kronor.

I torsdags eftermiddag var Eskilstuna-Kuriren på plats vid Herrfallet för att få ägarens förklaring. Lokalerna var då i god ordning.

Ägaren kunde även visa upp en mejlkonversation med Anticimex som bekräftade att en tekniker "för sanering av gnagare" är beställd.

– Berättigad kritik tar jag gärna, men jag blir irriterad när man ifrågasätter saker vi skött helt enligt regelboken, säger Herrfallets vd och ägare Terje Jirovsky.

undefined
Herrfallets ägare anser att miljökontoret överdrivit beskrivningen av bristerna.

Herrfallet AB:s vd Terje Jirovsky har ägt Herrfallets fritids- och konferensanläggning sedan 1995. 

Han anser att livsmedelskontroller fyller en viktig funktion, och att gäster ska kunna ställa höga krav på hygien och renhållning.

– Det ska vara renare i ett restaurangkök än hemma.

Att miljökontoret stängde Herrfallets restaurang i måndags har han viss förståelse för. Han tycker dock att förteckningen över brister är överdriven.

De köksmaskiner som inte var rengjorda skulle exempelvis inte använts utan att först ha tvättats.

– Men det ska inte finnas musspillning i en restaurang, så det tar jag till mig. Vi har anlitat en saneringsfirma och den kommer i morgon (fredag).

Om att man lagat mat i ett kök med muslortar, och som av miljöinspektörerna beskrivits som "smutsigt" säger han:

– Jag tyckte det var rent. Man kan alltid städa lite bättre, men det blir aldrig 100 procent rent. Men muslortar ska som sagt inte förekomma.

Nedslaget på att rostbiff som passerat bäst före-datum med 19 månader fanns i frysen, är inte något fel, anser han. Terje Jirovsky hänvisar till uppgifter från Livsmedelsverket som säger att köttet hade kunnat tillagas – under förutsättning att det inte tagit skada.

– Köttet köptes färskt och vi frös in det omedelbart för användning senare. Nötkött håller sig utan vidare ett år i frysen, i praktiken betydligt längre än så. Vi serverar ingen skämd, illaluktande, frysskadad eller dålig mat.

Enligt Terje Jirovsky är musproblematiken i lokalerna ny och han har en förklaring.

– I 25 år fram till 2020 har jag köpt råttgift på Lantmännen. Sen blev det förbjudet. Jag hade varit tvungen att gå en kurs som kostade 35 000 och en examineringskurs för ytterligare 7 000 kronor.

Terje Jirovsky är övertygad om att företaget kommer att reda ut den pågående stormen. 

– Det är aldrig bra om folk får intrycket att det här är en riktig lorthåla, för det är det inte. Jag tror att de som känner till oss sen tidigare vet vad vi går för. Vi har fått oanmälda kontroller under högsäsong tidigare, när det är ännu svårare att hålla rent, och alltid fått grönt ljus. Men om man synar en restaurang som fan läser bibeln så kommer man alltid att hitta något.

Det enda han ångrar är att han inte tog hjälp med skadedjurssanering tidigare. 

– Jag skulle kanske ha tagit in Anticimex tidigare. Då hade vi sluppit det här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!