Ingen hyresgäst klar till vårdcentralens lokaler

Vårdcentralen Gallerian ska läggas ned. Men det finns ett problem – hyreskontraktet, som kostar närmare fem miljoner kronor årligen, sträcker sig till 2039 och än finns det ingen ny hyresgäst klar. "Tjänstepersoner har räknat på det här", säger Christoffer Öqvist (M), ordförande i regionstyrelsen.

Vårdcentralen Gallerian ska vara ute ur lokalerna senast 1 februari 2023. Men än finns det ingen tilltänkt hyresgäst att ta över.

Vårdcentralen Gallerian ska vara ute ur lokalerna senast 1 februari 2023. Men än finns det ingen tilltänkt hyresgäst att ta över.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-12-19 10:50

Den 23 november fattade nämnden för primärvård, rättspsykiatri och Dammsdalskolan beslut om att lägga ner vårdcentralen Gallerian, som en del av regionens omfattande sparpaket som presenterades tidigare i höstas.

Orsaken bakom nedläggningen är, enligt nämndens ordförande Ann-Cathrin Rothlind (C), att vårdcentralen sedan den öppnades för fyra år sedan har gått back – delvis på grund av höga hyreskostnader.

– Man har för få listade patienter jämfört med kostnaderna. En av frågeställningarna har varit lokalerna, som är väl anpassade för verksamheten, men där hyran är väldigt hög. Det gör att det inte har burit sig, sa hon till tidningen efter beslutet.

Men det finns en hake – hyreskontraktet för lokalerna sträcker sig nämligen till 2039. Socialdemokraterna var det enda parti som reserverade sig mot beslutet med det långa kontraktet som huvudanledning.

Förra veckan fattade regionstyrelsen beslut om att säga upp avtalet med vårdcentralen Gallerian, vilken är ett formellt beslut inför den stundande nedläggningen. Enligt regionstyrelsens ordförande finns det ännu ingen tilltänkt hyresgäst till lokalerna som kommer att stå tomma senast den 1 februari 2024.

– Det pågår ett arbete just nu med att titta på om vi har några verksamheter internt i regionen som eventuellt skulle kunna flytta in där. Parallellt tittar man även på att inleda diskussion med hyresvärden för att se om de har några intressenter för lokalen, säger han.

Vilken typ av verksamheter skulle kunna passa i lokalerna?

– Det är ju lokaler som är utformade för vårdcentraler, så i dagsläget handlar det om någon form av hälso- och sjukvård.

Finns det någon risk med att lägga ner verksamheten utan någon ny tilltänkt hyresgäst till lokalerna?

– Det är ett faktum, att som det är i dagsläget, när vi inte har någon klar verksamhet som kan flytta in, så står vi med en lokal som är tom. Men tjänstepersonerna har räknat på det här när de gjorde risk- och konsekvensanalysen och har då konstaterat att det fortfarande blir en besparing även om vi inte lyckas få in någon annan verksamhet i lokalen, då vi bara behöver betala kallhyra. Vi sparar på det sättet att vi inte behöver ha städ, el, och IT i lokalen när den är tom.

Enligt siffror från regionens fastighetsservice kostar kallhyran årligen 4 618  000 kronor, då ingår även el i hyreskontraktet. Till det tillkommer 177 200 kronor i fastighetsskatt per år. Med verksamhet i lokalen tillkommer tillägg för garagehyra, kyla, renhållning, uppvärmning och VA-tillägg vilket ger en total årskostnad på 5 014 182 kronor. Kostnaderna gäller för 2023. Utöver det tillkommer det ytterligare kostnader för exempelvis lokalvård.

Oppositionsrådet Monica Johansson (S), håller dock inte med Öqvists argument om att det ändå är en besparing. Hon anser att man borde hittat en hyresgäst tidigare då man går miste om miljoner som man skulle kunna använt till hälso- och sjukvård i stället.

I stället tycker Johansson att man bör använda lokalerna på ett "smartare sätt". Genom att exempelvis låta någon av de två närliggande vårdcentralerna City och Tunafors flytta in i lokalerna. Det eftersom det är många som vill lista sig där.

– Det i stället för att vi kanske skulle behöva bygga ut någon av vårdcentralen om något år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!