Rizan Mustafa, grundare, ägare och vd till Efendys food court, bor i Eskilstuna och har startat restaurangkedjan Efendys. I juli 2020 träffade tidningen Rizan Mustafa i hans restaurang i Västerås och han berättade då om hans storslagna planer för en restaurang i hans hemstad Eskilstuna. Efendys food court Eskilstuna skulle öppna under maj 2021, men än i dag står marken där restaurangen ska ligga öde och vit.
– Det är tuffa tider nu. Matpriserna och räntorna går upp, men jag hoppas och tror att det bli bra till våren att sätta igång, säger Rizan Mustafa.
Han berättar att planen från början var våren 2021 men att bland annat pandemin stoppade hans planer.
– Pandemin är största anledningen och kostnaden för att bygga. Priserna har gått upp kraftigt efter vad vi budgeterat för. Det som tidigare kostade 12 miljoner kronor kostar 17-18 miljoner i dag.
Nu står hoppet till att kunna öppna under 2023.
– Det blir lika stort som planerat, fast ännu snyggare, säger han och skrattar.
– Vi ska sätta oss i februari eller mars och spika datum för att sätta igång. Vi ska kolla på fakturor och annat och bestämma när vi börjar. Jag hoppas bara att inget mer händer i omvärlden, en ny våg av corona verkar vara på gång och så har vi ju det pågående kriget också.
Han har i dag fyra restauranger och en femte som ska öppna i februari eller mars nästa år i Norrköping. Han har i vågorna efter pandemin tvingats att stänga sin restaurang i Hälla i Västerås, där tidningen var på besök i juli 2020.
– Vi klarade inte av pandemin där. Men alla restauranger har enskilda bolag så det påverkar inte satsningen i Eskilstuna. Restaurangen i Västerås behövde aldrig stängas, den togs över av ett annat bolag och drivs vidare med den personal som fanns där tidigare.
Nu ligger det största fokuset på att komma igång med satsningen i Eskilstuna.
– Äntligen ska jag få öppna på hemmaplan, det är enda förseningen i mina planer för Efendys. Första kontakten och planen var att öppna här, nu blev det försening och det gick snabbare på flera andra orter.
Han berättar att restaurangen i nya Skiftinge handelsområde blir som tänkt, tre restauranger under ett och samma tak.
– Jag räknar med att anställa 15-20 personer dit. Restaurangen blir 580 kvadratmeter stor och på två våningar, detta för att få plats med fler gäster. Stenhus fastigheter äger marken och bygger huset, vi hyr sen av dem.
Restaurangen kommer att ligga mellan Preem-macken och Jureskogs.
– Tack och lov har vi överlevt pandemin och kan köra vidare nu, det är jag tacksam för.
Rizan Mustafa har planer på att öppna två till tre restauranger om året framöver.
– Jag vill nu hitta franchisetagare till vår kedja runt om i landet. Jag klarar inte av allt det här själv, jag behöver medarbetare, franchisetagare på andra orter. Men inte för de restauranger jag redan har.
Han beskriver Eskilstuna som en fin stad som han vill få att växa, ordentligt.
– Jag ser mig som Eskilstunabo och vill att Eskilstuna ska utvecklas. Jag vill att vi tillsammans lyfter upp stan. Näringsliv, verksamheterna här, ja vi ska vara ett bra varumärke på allting. Sport, skola, arbetsliv, jag brinner för Eskilstuna. Jag vill att vi ska vara något unikt i framtiden.