Nyligen invigdes det senaste tillskottet till floran av offentlig konst i Eskilstuna – verket "Skogskapellet" i den nya rondellen på Tullgatan.
Konstnären Elin Magnusson fick 30 000 kronor för skissen och 300 000 för själva konstverket – en pojke i aluminium som sitter i ett upplyst stenröse under trädgrenar.
En ganska vanlig summa, visar det sig när tidningen går igenom kommunens utgifter för offentlig konst de senaste åren.
Under 2024 har kommunen investerat i sju offentliga konstverk, för totalt nästan tre miljoner kronor. I summan ingår bland annat konstnärligt arvode och arbete, material till konstverken, arbete utfört av underleverantör, transport, försäkring och montering.
Ett av verken – "Dansbana" i Fröslunda – har tagit nästan en tredjedel av årets pengar, strax över en miljon kronor. Men där ingår också workshops med medborgare i priset.
Ett annat offentligt verk som kommit på plats under året är "Måste bolla" på den nya Kronskogshallen, av konstnären Linda Ottosson. Summa: 430 000 kronor.
Snart är det också dags för invigning av ett nytt verk – vid Gjuteritorget på Norr, precis utanför parkeringshuset Munktellgaraget.
Där förvandlas nu en gräsyta till ett torg som ska bli den sista pusselbiten i utbyggnaden av kvarteret Nätet. I närheten finns både bland annat Munktellarenan, vård- och omsorgsboende och förskola.
– Vi ville ha ett konstverk som kan få alla målgrupper att mötas, säger Maria Hallberg, chef för Eskilstuna konstmuseer.
Resultatet blev att kommunen köpte in ett verk av Stina Wirsén och Klara Wirsén Suchowiak. Verket "Vila, Famna och Ägg" ska invigas den 17 december, men är ännu täckt av ett skynke.
Kultur- och fritidsnämnden avsätter årligen pengar för offentlig konst i en investeringsbudget. Utöver dessa pengar har Eskilstuna en "enprocentsregel", som innebär att en procent av kostnaden för om- och nybyggnation av offentliga lokaler ska avsättas till konstnärlig gestaltning.
Kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar för den offentliga konsten i Eskilstuna och Torshälla. Alla nyinvesteringar samordnas av nämndens konstutskott och Eskilstuna konstmuseer.
Den offentliga konsten ska bidra till Eskilstunas identitet och attraktionskraft. Det är en av punkterna i kommunens policy för offentlig konst som är fastslagen av kommunfullmäktige.
Konsten ska också sticka ut och vara modig.
– Men vi väljer inte konst som ska provocera. Däremot kan inte all konst falla alla i smaken, säger Maria Hallberg.
Den offentliga konsten väcker ofta känslor hos Eskilstunaborna. För det mesta i form av uppskattning, menar Maria Hallberg.
– Konstverket på Tullgatan har vi fått väldigt många positiva reaktioner på. Såpbubblorna på Skjulstahallens fasad har vi också fått jättemycket positiv feedback på.
Däremot kommer det ibland synpunkter på att kommunen över huvud taget lägger pengar på offentlig konst.
– Ja, när vi lägger ut något på sociala medier kommer det alltid någon kommentar om att "de pengarna borde ha gått till omsorgen".
Men så fungerar det inte, menar Maria Hallberg.
– Det här är pengar som aldrig hade kunnat gå till kärnverksamhet, eftersom det är en investeringsbudget.