Ny utflyktspärla i Sundbyholm

För den som ska till badet eller gästhamnen i Sundbyholm kan det vara värt att stanna till vid den lite oansenliga ladan precis vid infarten till slottet. Där inne döljer sig nämligen en skimrande utställning om slottet och dess ägare under stormaktstiden.

Utställningen innehåller många bilder, modeller och skyltar med förklarande texter.

Utställningen innehåller många bilder, modeller och skyltar med förklarande texter.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-07-02 19:58

Ett antal miljöer från 1600-talet har återskapats i utställningen: Besökaren kan gå in i fängelsehålan där slottsherren Karl Karlsson Gyllenhielm hölls inspärrad under sin fångenskap i Polen. Man kan även strosa runt i en slottssal där slottsfrun Kristina Ribbings porträttsamling hänger på väggarna och beskåda hennes bärnstensskimrande smyckesamling. Ett klassrum i Gyllenhielmska skolan har återuppbyggts så som det såg ut på 1600-talet. Besökaren kan även vandra i den pampiga lövgången som ledde fram till slottsentrén. 

undefined
Utställningen innehåller många bilder, modeller och skyltar med förklarande texter.

Över två miljoner kronor har satsats på utställningen, den allra största delen kommer från EU som stöd för landsbygdsutveckling. Projektet ägs av den lokalhistoriska föreningen Eskilskällans vänner där Tryggve Lundh är ordförande: 

– Vi illustrerar historien med hjälp av en plats och personer. Det är det enklaste sättet att förstå historia, säger han. 

Utställningen kommer att vara öppen under sommaren. Den öppnar igen nästa sommar och tanken är att den ska återkomma under flera år. Arbetet med att bygga upp den ambitiösa utställningen av pågått i ett och ett halvt år. Den största delen av utställningen har byggts av Jan Brandt som även byggt utställningen om Axel Oxenstierna i stallet vid Jäders kyrka. Hans hustru, glaskonstnären Åsa Brandt, har skapat ett konstverk som bland annat innehåller ett otal små glaskors som tillsammans med tavlor och andra föremål illustrerar hur 1600-talet präglades av krig och sjukdomar. Sonen Jerker Brandt har tillverkat cirka 200 små figurer av fimolera som ingår i ett antal modeller på utställningen. 

– Man sitter med en liten skalpell och modellerar, säger han. 

undefined
Jerker Brandt har tillverkat cirka 200 små figurer av fimolera som ingår i ett antal modeller på utställningen.

Här finns till exempel en miniatyr av en glashytta. En stor modell föreställer slottet omgivet av många figurer som visar de olika sysslorna som utfördes på godset. Kronan på verket är Karl Karlsson Gyllenhielms långa begravningsprocession. 

Karl Karlsson föddes 1574 som son till hertig Karl, sedemera kung Karl IX. Karl Karlsson var född utom äktenskapet, men pappan tyckte ändå mycket om honom och gav honom en adlig uppfostran och utbildning i "ridderliga färdigheter". När Karl Karlsson var 18 år adlades han till Gyllenhielm. Han fick även Sundbyholm i gåva av sin far. I gåvobrevet står: "Oss älskelig vår frilloson Karl Karlsson". 

undefined
Utställningen om Ribbing och Gyllenhielm finns i Ladan i Sundbyholm.

När Karl Karlsson gifte sig med hovdamen Kristina Ribbing gav han henne Sundbyholm i morgongåva. Vid giftermålet var hon 22 år och Karl 19 år äldre. Kristina kom att bli den som bestämde över det dagliga livet i Sundbyholm. Slottet hade cirka 85 anställda. Karl Karlsson påbörjade slottet i Sundbyholm. 

Det var Kristina som skapade den stora slottsträdgården. Hon var även mycket engagerad i den skola som hon och maken Karl grundade. Som adelsperson höll Kristina Ribbing stora och påkostade fester. Hon hade också en fin porträttsamling.

undefined
Eskilskällans vänners ordförande Tryggve Lundh och Jan Brandt som har byggt stora delar av utställningen.

När Karl kom tillbaka till Sverige utsågs han till riksamiral och blev en av landets mäktigaste män vid sidan av sin granne, rikskanslern Axel Oxenstierna på Fiholm. Drottning Kristina beskrev Karl som en fadersgestalt. Drottning Kristina deltog även i egen hög person vid Karl Karlsson Gyllenhielms begravning i Strängnäs domkyrka. Karl hade länge planerat sin egen begravning. Han byggde bland annat en ny gata genom Strängnäs för att hans begravningsprocession skulle kunna ta sig fram till domkyrkan. Hustrun Kristina följde honom i graven 1656. Även hon fick en ståndsmässig begravning som ska ha kostat lika mycket som 725 oxar. 

undefined
På utställningen kan man beskåda Kristina Ribbings smyckesamling.

Sundbyholms slott har sedan 1600-talet genomgått stora förändringar. Det har både brunnit och byggts om. Det som återstår av byggnaden från stormaktstiden är i princip väggarna. 

Utställningen "Gyllenhielm och Ribbing" i Ladan i Sundbyholm är öppen onsdag-söndag kl 11-16. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!