Enligt Magnus Johansson, stadsbyggnadsnämndens ordförande och en av MP:s två gruppledare, skulle den politiska grannlåten i form av politiska titlar och poster vara enkel att undvara. Avsaknaden av inflytande och reellt ansvar kommer dock att svida mer.
När Eskilstuna-Kuriren på måndagen träffar fyra av MP:s "tyngsta" politiker är de sammanbitna. Magnus Johansson bekräftar att Socialdemokraterna inte hört av sig med frågor om den politiska framtiden. De konstaterar krasst att väljarnas fingervisning omkullkastas.
Birgitta Eriksson, ordförande i Kommunfastigheter AB, säger att uppgifterna om samarbetet mellan socialdemokrater och moderater kom oväntat.
– Inflytandet har varit viktigt. Det känns som att vi varit med om att göra mycket bra den här perioden, inte minst med klimatplanen och sol- och vindsatsningar. Vi kan vara stolta och vi skulle jättegärna fortsätta det arbetet, säger Eriksson.
– Och vi har jobbat hårt mot korruption och oseriösa krögare. Jag känner att vi har levererat, säger Magnus Johansson.
– Behovet av en fortsatt grön omställning finns kvar och oavsett om vi är i majoritet eller opposition kommer vi fortsätta att verka för det, inflikar Magnus Arreflod, ordförande i Torshälla stad.
MP-kvartetten kan (efter lite betänketid) även se vissa fördelar med den eventuella rockaden. De nämner att arbetet i opposition kan bli tydligare när det plötsligt blir okej att säga exakt vad man tycker, inte tvingas hålla sig till en linje man kommit överens om.
– Jag har saknat en stark opposition i Eskilstuna, säger gruppledaren Ingrid Sermeno Escobar tillika ordförande för Torshälla Fastighets AB
Magnus Johansson betonar att politik inte är ett jobb utan ett engagemang.
– Ibland sitter man i majoritet och beslutar om cykelbanor, ibland är man i opposition och ibland sitter man som aktivist och stoppar trafiken på gatan, säger Magnus Johansson.
Huruvida Magnus Johansson har någon vilande anställning att återvända till vill han inte svara på.
– Min privata situation är kanske inte det mest centrala i det här, säger han.
Ingen av dem tror att de interna stridigheterna i MP har påverkat Socialdemokraternas vilja att samarbeta med MP igen.
– Det var faktiskt en S-politiker som hoppade av, inte en miljöpartist. Vi har ett starkt parti och jag tycker inte att den sida som synts i media speglar verkligheten, säger Birgitta Eriksson.
– Om S och M nu finner att det är enkelt och stabilt får man bara konstatera det, säger Johansson.
Och ni tänker inte böna och be om en fortsättning?
– Nej! Vi konstaterar att så blir fallet och jobbar hårt i opposition. Men de får också ta ansvaret och det blir väljarna som skickar räkningen efteråt, säger Ingrid Sermeno Escobar.
Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui:
– Jag vill inte spekulera i någonting. Vi i Vänsterpartiet har redan förklarat att vi vill ta fortsatt ansvar i majoritet och att vi är öppna för samtal med andra.
Utöver de nuvarande majoritetskollegorna S och MP kan hon tänka sig ett samarbete med Centerpartiet.
– Vi har mycket gemensamt, framför allt när det gäller landsbygdspolitiken och kollektivtrafiken.
Maria Chergui påminner också om att Vänsterpartiet blev en vinnare i höstens val.
– Vi gick framåt med nästan 1 000 röster i Eskilstuna.