Ministrar på plats vid Rekarnegymnasiet

Elva dagar efter dödsskjutningen på Rekarnegymnasiet var justitieminister Gunnar Strömmer (M) och skolminister Lotta Edholm (L) på besök i Eskilstuna. Ett av deras besked var att de vill se en ändring av skollagen som gör att det ska bli lättare att porta gängkriminella från skolan.

En dag präglad av oro och stor tomhet. Så beskrev tre Rekarneelever den första skoldagen efter mordet  och påsklovet.

En dag präglad av oro och stor tomhet. Så beskrev tre Rekarneelever den första skoldagen efter mordet och påsklovet.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-04-17 16:44

De bägge ministrarna inledde träffen i Eskilstuna med att prata med lokala politiska företrädare samt den lokala polisledningen. 

En av de frågor som ventilerades var det förslag som kommunalrådet Josefine Helleday (S) lagt fram där hon uppmanat riksdagen att snabbt ändra skollagen så att det ska bli lättare att stänga av gängkriminella elever från skolan.

– Jag har full förståelse för det kravet och jag tror vi måste öppna den dörren. Sedan beror det på vilken skolform det är, på grundskolenivå är det ett hårdare regelverk än på gymnasiet. Men vi kommer att tillsätta en utredning som ska titta på detta, säger skolminister Lotta Edholm (L).

undefined
En dag präglad av oro och stor tomhet. Så beskrev tre Rekarneelever den första skoldagen efter mordet och påsklovet.

Enligt Gunnar Strömmer lyfte den politiska majoriteten i Eskilstuna fram tre områden som de vill se för att kunna stoppa den grova kriminaliteten.

– Det första rör vikten av att riva de sekretesshinder som finns i dag mellan skola, socialtjänst och polis. Den andra punkten handlar om tillstånden för kamerabevakning, att det ska bli lättare för kommuner att fatta egna beslut om var kameror ska placeras. Den tredje punkten rör möjligheten att ha kommunala ordningsvakter för bredare syften än vad som gäller i dag, säger Gunnar Strömmer och tillägger att han delar Eskilstunapolitikernas uppfattning i vad som måste göras för att bryta våldsspiralen.

undefined
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) i samspråk med gymnasienämndens ordförande Muhammed Tahsin (M), Ingrid Sköldmo, förvaltningschef, barn- och utbildningsförvaltningen och Tina Persson, skolchef för kommunens förskolor.

För att förverkliga ambitionerna har regeringen enligt Strömmer lagt tilläggsdirektiv till de befintliga utredningar som pågår kring de nämnda ämnena.

Att Eskilstuna är den svenska stad där det sett till befolkningsmängden skett flest skjutningar sedan 2021 är de besökande ministrarna väl medvetna om. 

Vad kan ni från regeringen göra för att hjälpa och stötta Eskilstuna?

– Det finns flera olika saker. Vi kan bland annat säkerställa tillväxten av polisen och att den tillväxten inte bara sker i toppen av organisationen utan att den ska ske ute på fältet. Vi ska också se till att polisen får ännu bättre verktyg av olika slag, säger Gunnar Strömmer.

Har kommunen gjort tillräckligt eller finns det mer att göra?

– Det finns naturligtvis alltid mer man kan göra, det tror jag säkert de lokala politikerna själva kan vidgå. Men min uppfattning är att det finns ett väldigt drivet politiskt ledarskap i Eskilstuna som har insikter i den bredare problematiken.

Fotnot: Den här artikeln gjordes innan måndagskvällens dödsskjutning i Fröslunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!