– Vi undersöker varför inte smset nådde fler, säger Jenny Holmberg, pressansvarig på Mälarenergi AB.
Det var på tisdagskvällen som Eskilstuna Energi och Miljö, EEM, gick ut och informerade om att man upptäckt en skada på en ledning vid Hyndevadsdammen, och att detta medförde en risk att dricksvattnet kunde vara kontaminerat.
Informationen gick bland annat ut från Eskilstuna kommun och via EEM:s egen sms-tjänst. Kokningsrekommendationen gäller alla i området som får sitt dricksvatten distribuerat från Hyndevads vattenverk, det vill säga större delen av Eskilstuna.
Men dessutom får ett antal av Mälarenergis kunder på Västeråssidan av Kvicksund sitt dricksvatten från Hyndevadsverket i Eskilstuna.
I samband med att EEM gick ut med sin kokningsrekommendation på tisdagskvällen tog Eskilstunabolaget även kontakt med sin motsvarighet i Västerås – det kommunala energibolaget Mälarenergi. Kort därefter publicerade Mälarenergi information på sin hemsida där det även hade en varningsbanner. Mälarenergi Vatten bestämde sig dessutom för att testa sitt nya sms-verktyg och ett sms gick ut på tisdagskvällen klockan 19.59.
– Smset nådde 490 mottagarnummer, vilket innebär att vi inte nådde alla. Smset skickades via ett kommunikationsverktyg för den här typen av avbrottsinformation. Mälarenergi Vatten står i begrepp att börja använda det här kommunikationsverktyget, men det är inte implementerat fullt ut, säger Jenny Holmberg, pressansvarig på Mälarenergi AB.
– Den här kvällen gjorde Mälarenergi Vatten bedömningen att det var bättre att testa verktyget än att inte använda det, säger hon.
Jenny Holmberg menar att fördelen med detta kommunikationsverktyg ska vara att det ger Mälarenergi möjligheter att nå personer i ett visst område, det vill säga det kan nå fler än bara de personer som står på fakturan.
– För att säkra upp, skickade Mälarenergi Vatten ut mer utförlig och kompletterande information via mejl under onsdagen. Det mejlet skickades via vårt CRM-system och då nåddes de personer som har en registrerad e-postadress hos oss. I det mejlet berättade vi också att Mälarenergi Vatten klorerar vattnet från Eskilstuna innan det når våra kunder, vilket innebär ett extra skydd.
Mälarenergi rekommenderar på sin hemsida sina kunder på Nyckelön att koka sitt vatten innan förtäring och matlagning eftersom de får sitt vatten från Eskilstuna.