Under förra läsåret öppnade barn- och utbildningsförvaltningen vikariepoolen under en period för män som ville prova på förskoleyrket men som saknade formell utbildning. Tanken var att man ska skulle skapa bättre könsbalans bland kommunens förskollärare. Vid tillfället fanns 922 kvinnor men endast 41 manliga anställda inom barnomsorgen. Genom några månaders inhopp på förskolor hoppades kommunen väcka intresset hos män för att jobba med barn. Förhoppningen var också att de manliga timvikarierna skulle känna sig uppmuntrade att utbilda sig till förskollärare. Vilket en del också gjorde. Av de 75 män som anmält intresse i vikariepoolen togs 19 in till jobb. En handfull av dem sökte sedan vidare till högskolan, men kom inte in, på grund av få antal platser och väldigt många sökande till utbildningen, enligt Janne Drigoris, enhetschef på personalpoolen. Satsningen ledde alltså inte till några nya manliga pedagoger inom förskolan i Eskilstuna. Och nu slopar kommunen satsningen på enbart män. I stället öppnar man återigen vikariepoolen för intressereda utan formell utbildning, men den här gången är båda könen välkomna.
– Vi fick lite synpunkter på att vi bara sökte killar förra året, det finns ju många tjejer som också vill prova på, säger Janne Drigoris.
Han tycker att satsningen på att locka både killar och tjejer utan rätt utbildning att prova på förskolläraryrket är befogad:
– Vi har ett stort behov av vikarier, speciellt under vinterhalvåret då det är förkylningstider. Och det finns också många unga tjejer som inte vet vad de ska göra efter gymnasiet och kanske kommer vilja jobba med yrket efter att ha provat på.
Barn- och utbildningsförvaltningen öppnar vikariepoolen i augusti.