Missnöje bland ortsborna när politikerna inte levererar

Lokala föreningar är viktiga för landsbygdens överlevnad – men de blir allt färre. Politikerna har utlovat större satsningar men utvecklingen står still. "Det stora arbetet som kommunen har är att få ihop samhället", säger Anders Gullstrand, ordförande för Barva IF.

Inför valet 2018 fanns en önskan om att kommunen skulle satsa mer resurser på områdena utanför centralorten. Även om framsteg görs så finns det forsatt mycket jobb att göra.

Inför valet 2018 fanns en önskan om att kommunen skulle satsa mer resurser på områdena utanför centralorten. Även om framsteg görs så finns det forsatt mycket jobb att göra.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-08-18 04:43

#Kan du lova?

Inför valet 2018 fick partierna svara på frågan: Kan du lova att satsa mer resurser på områdena utanför centralorten, som kollektivtrafik, boende, fritidsaktiviteter? Politikerna var överens om att det är viktigt att hela kommunen lever – och utlovade förändring.

Hans Bergström (S) är vice ordförande i landsbygdsrådet och han menar att det har gjorts alldeles för lite under den gångna mandatperioden.

– Vi sköter vår egen infrastruktur och tar själva hand om vägunderhåll och belysning. Vi betalar samma kommunalskatt men får inte ta del av satsningarna som görs i citykärnan, säger Hans Bergström som själv är bosatt på landsbygden.

Efter valet hoppas han på mer makt åt landsbygdsrådet och större stöd från kommunen.

– Vi får skylla oss själva som sitter i landsbygdsrådet, men det är svårt att vara en liten politisk gruppering under kommunstyrelsen, vi har inte så mycket att säga till om, säger han.

undefined
Det kommunala landsbygdsrådet i Eskilstuna är ett samrådsorgan under kommun­styrelsen. Rådet ska tillsammans med övriga råd, kommunens nämnder, förvaltningar och företag skapa goda förutsättningar för en positiv utveckling av lands­bygden.

I kommunens översiktsplan framgår att de vill vara en mångsidig blandstad med en levande landsbygd – men hur får man det?

– Man måste kunna träffas i närsamhället och där är frågan om fritidsaktiviteter och föreningsliv viktig, framförallt för barn och ungdomar, säger Hans Bergström (S).

Anders Gullstrand är ordförande för Barva IF som i dag har svårt att få ungdomsverksamheten att gå runt. Han tycker inte att kommunen motarbetar föreningslivet på landsbygden, men engagemanget som finns borde uppmärksammas mer.

– Kollektivtrafiken är fortfarande under all kritik och det går inte att bygga upp en fritidsverksamhet på det. I dag har vi till exempel inget ungdomsfotbollslag, och det är det vi lever för. Om ingen vet att vi finns eller kan ta sig hit, då blir det katastrof.

undefined
Barva IF beskriver sig själva som "den lilla landsortsföreningen med det stora hjärtat". Föreningen bildades 1922 och föreningens nuvarande ordförande är Anders Gullstrand.

Rune Johansson är f.d ordförande för Barvabygden och han menar att det är bygden som får sköta allt. 

– Det skulle uppskattas om politikerna såg engagemanget. En människa som blir uppmärksammad får kraft att jobba vidare, säger Rune Johansson som upplever att det är för mycket prat och för lite verkstad från politikernas håll. 

Bristerna i kollektivtrafiken ett annat område som Rune Johansson tycker att man bör se över.

– Kollektivtrafiken är på många håll mer eller mindre lika med noll. Det går en buss på morgonen och en på eftermiddagen, nästan.

undefined
Inför valet 2018 fanns en önskan om att kommunen skulle satsa mer resurser på områdena utanför centralorten. Även om framsteg görs så finns det forsatt mycket jobb att göra.
Kan du lova?

Inför valet 2018 fick Eskilstunaborna möjlighet att ställa frågor till de lokala partierna på tidningens valsajt #kandulova. Nu har fyra år passerat och det är dags att ta reda på huruvida politikerna uppfyllt sina löften.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!