Kommunpolitiker utreds för ersättningsfusk

En kommunpolitiker i Eskilstuna, som också har uppdrag inom regionen och kyrkan, misstänks ha lämnat felaktiga uppgifter om sin lön och därigenom fått ut för mycket ersättning. Nu utreds han av kommunen.

En manlig politiker i Eskilstuna kommun utreds för att ha fuskat med ersättningen.

En manlig politiker i Eskilstuna kommun utreds för att ha fuskat med ersättningen.

Foto: Niklas Holm/montage

Eskilstuna2024-11-03 10:46

Nyheten i korthet

  • En kommunpolitiker i Eskilstuna utreds för misstänkt ersättningsfusk. Politikern anklagas för att ha lämnat felaktiga löneuppgifter och därmed fått för mycket ersättning.
  • Utredningen startade efter en stickprovskontroll i våras. Det rör sig om en stor summa pengar som har ackumulerats över flera år.
  • Konsekvenserna kan innebära krav på återbetalning och en eventuell polisanmälan. Utredningen är inte färdig än.

Det var i våras som politikern fastnade i en stickprovskontroll. Kommunen jämförde den inkomst politikern uppgett att han förlorat genom att delta vid kommunala sammanträden med de faktiska löneavdrag som arbetsgivaren gjort, och såg att uppgifterna inte stämde överens. Nyheten rapporterades först av SVT Sörmland.

– När man såg att skillnaderna var så stora i stickprovskontrollen så gick man tillbaka och kontrollerade fler år. Det rör en stor summa pengar som upparbetats under flera års tid, säger Marie Svensson (S), personalutskottets ordförande.

Kommunen inledde en utredning där man begärde in fler uppgifter från politikern och hans arbetsgivare. Utredningen är nu inne i sitt slutskede. Marie Svensson säger att hon inte vet när arbetet kommer att vara helt klart.

– Men det kommer att vara en avstämning igen i början av nästa vecka, säger hon.

Kommunen ser allvarligt på de uppdagade bristerna. Marie Svensson säger att ersättningsbestämmelserna är "jättetydliga" och att det vilar ett särskilt stort ansvar på förtroendevalda om att uppgifter som lämnas in är korrekta.

undefined
"Vi är valda av medborgarna att företräda dem när det handlar om demokratiska frågor", säger Marie Svensson (S), ordförande för Eskilstuna kommuns personalutskott, som menar att politiker har ett extra ansvar att komma in med korrekt uppgifter.

– Vi är valda av medborgarna att företräda dem när det handlar om demokratiska frågor. Då ligger det ett stort ansvar på oss som förtroendevalda att vi ska göra rätt.

Vad kan de få för konsekvenser om ni kommer fram till att politikern gjort fel?

– Det kan få två konsekvenser. Dels ett krav på återbetalning, dels en polisanmälan. Sedan är det upp till politikerns parti att avgöra om det fortfarande finns förtroende för personen. Det lägger sig inte kommunen eller jag som personalutskottets ordförande i.

Enligt gruppledaren för mannens parti väntar man på nya underlag från mannens arbetsgivare. Uppgifterna ska bringa klarhet i frågan om hur mycket inkomst politikern egentligen har rätt att få ersättning för.

– Vi känner oss trygga med att arbetsgivaren intygar att han haft inkomstbortfall för de sammanträden som han uppgivit.

Har ni fortfarande förtroende för politikern?

– Det är för tidigt för mig att uttala mig om, i och med att utredningen pågår, säger gruppledaren.

Eskilstuna-Kuriren har sökt politikern utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!