Misstänkte 17-åringen flyttades hem kort innan mordet

För att hålla honom borta från kriminaliteten i hemstaden vårdades den 17-åriga pojken på låsta ungdomshem under flera år. Men i maj valde socialtjänsten att ge honom en egen lägenhet i Eskilstuna. Två veckor senare misstänks han ha mördat en 25-årig man på öppen gata i Brunnsbacken.

I maj sköts en 25-årig man till döds i Brunnsbacken. En 17-årig pojke blev snabbt misstänkt och häktades sedan på sannolika skäl. Nu kan tidningen visa att socialtjänsten placerade pojken i en stödlägenhet i Eskilstuna kort innan mordet – i strid med polisens och varningar. Elisabeth Kántor, förvaltningschef, och Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, säger att de inte känner till det enskilda fallet.

I maj sköts en 25-årig man till döds i Brunnsbacken. En 17-årig pojke blev snabbt misstänkt och häktades sedan på sannolika skäl. Nu kan tidningen visa att socialtjänsten placerade pojken i en stödlägenhet i Eskilstuna kort innan mordet – i strid med polisens och varningar. Elisabeth Kántor, förvaltningschef, och Göran Gredfors (M), socialnämndens ordförande, säger att de inte känner till det enskilda fallet.

Foto: Mikael Andersson/privat/Enes Mehmedagic

Eskilstuna2022-07-21 06:59

Den 17-årige pojke som misstänks för dödsskjutningen i Brunnsbacken i slutet av maj fick strax innan mordet en lägenhet i Eskilstuna av socialtjänsten, enligt ett yttrande från Kriminalvården till Eskilstuna tingsrätt. Detta trots att polisen varnat för att pojken inte bör vistas i kommunen och att förvaltningsrätten så sent som i juni förra året uttalat att det vore olämpligt med en annan typ av vård än en placering på ett låst Sis-hem.

Pojken har sedan 2016 tvångvårdats med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Han har omplacerats elva gånger och passerat familjehem, HVB-hem och Sis-boenden. Han har beskrivits som alltmer aggressiv och hotfull och med en oförmåga att undvika bekymmer – och varningarna har blivit allt starkare med åren.

Under hösten 2020 satt 17-åringen på ett Sis-hem när hans bästa vän, en 16-åring, mördades i Nyfors. I samband med mordet begränsades 17-åringens tillgång till elektroniska kommunikationstjänster. Risken att han skulle rymma eller fritas bedömdes som stor och polisen menade att pojken inte borde vistas i Eskilstuna eftersom han då skulle kunna kontakta sina kriminella vänner. Själv uttalade sig 17-åringen om att han inte tänkte hämnas sin bästa väns död. 

I april 2021 lyckades han ändå, genom hot och våld, rymma från ett Sis-boende i Värmland, varpå han placerades på ett annat Sis-hem i närheten av Göteborg. I samband med detta ansåg förvaltningsrätten och socialnämnden att annan vård än Sis-hem vore olämpligt. Socialnämnden rekommenderade även att 17-åringen skulle genomgå en utredning för eventuell neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Trots detta fick han en egen stödlägenhet i Eskilstuna av socialtjänsten i maj. Ingick gjorde även en boendestödjare som besökte honom några gånger i veckan.

Omkring två veckor senare skedde det brutala mordet som han nu sitter häktad för.

undefined
Göran Gredfors (M), ordförande i socialnämnden i Eskilstuna.

Det är socialnämnden som fattar beslut om hur vård ska ges enligt LVU. Ordförande i nämnden, Göran Gredfors (M) säger att han inte uttalar sig om individärenden. 

– I nämnden fattar vi alltid beslut utifrån den utredning som ligger framför oss. 

Någonstans måste det ha gått snett då pojken häktades för mord ett par veckor efter beslutet om egen lägenhet?

– Allt som renderar i allvarliga händelser är ju klart misslyckanden från samhället och föräldrarna.

Kan det ha varit ett felaktigt beslut från socialnämndens håll?

– Någon har misslyckats någonstans, men det är inte säkert. Det måste framgå av utredningen, säger han. 

Förvaltningschefen Elisabeth Kántor säger sig inte känna till 17-åringens historik. Men hon betonar att det alltid görs individuella bedömningar i varje enskilt fall om hur länge en insats ska fortsätta och i vilken form.

– Vården övervägs och bedöms hela tiden kontinuerligt, säger hon.

Hur kunde socialtjänsten gå från bedömningen att det endast kunde vara aktuellt med en placering på ett låst Sis-hem, till att ge 17-åringen en egen lägenhet mitt i den kriminella miljö som han skulle hållas borta från?

Elisabeth Kántor säger att hon inte kan diskutera 17-åringens fall specifikt, och att hon därför inte kan gå in på vad som ligger bakom vändningen.

undefined
Elisabeth Kántor, chef för socialförvaltningen i Eskilstuna kommun.

– Rent lagmässigt ska vi överväga vården var sjätte månad och vi ska också överväga vårdens innehåll och utifrån om vården ska ske enligt LVU eller på frivillig väg. Det är absolut inget självändamål att låsa in varken unga eller äldre personer, säger Elisabeth Kántor.

Efter mordet har källor inom polisen ifrågasatt både socialtjänstens beslut att ta hem 17-åringen till Eskilstuna igen och att sätta honom i en lägenhet utan mer omfattande tillsyn.

– Man kan definitivt undra vad han skulle tillbaka hit och göra. Antingen skulle han riskera att bli dödad och jagad eller fortsätta sin kriminella bana. Det fanns bara saker att förlora med att han flyttades hem igen, säger en polisanställd som vill vara anonym.

Hen menar att det hade varit bättre för 17-åringen och personer i hans närhet om han hade flyttats så långt ifrån Eskilstuna som möjligt.

Tidningen har tidigare avslöjat att den 25-åriga man som mördades i Brunnsbacken tidigare utreddes för medhjälp till mord i samband med mordet på 16-åringen i Nyfors.

HVB-hem och Sis-boende

HVB-hem är en form av social dygnsvård som på kommunens uppdrag inrättas för både barn och vuxna som är i behov av omvårdnad, stöd eller fostran. Boenden kan både vara privat eller kommunalt ägda.

Sis-boende (Statens Institutionsstyrelse) skiljer sig från HVB-hem då de har särskilda befogenheter vad gäller olika typer av tvångsmedel. Dessa hem finansieras av staten.

Reglerna för HVB-hem regleras i första hand av Socialtjänstlagen, Socialtjänstförordningen och av Socialstyrelsens föreskrifter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!