Misstänkte Eskilstunapedofilen kallade sig Tindra

En av de 18 flickorna som kontaktades på Snapchat var bara tio år – flertalet var elva, ingen över 15. Tjejen som blev deras vän var inte den trevliga 13-14-åring de först trodde. Spåren leder istället till en vuxen man från Eskilstuna som vägrat bemöta de allvarliga anklagelserna.

Sedan häktningsförhandlingen sommaren 2021 har den misstänkte mannen konsekvent svarat "ingen kommentar" på polisens frågor och påståenden.

Sedan häktningsförhandlingen sommaren 2021 har den misstänkte mannen konsekvent svarat "ingen kommentar" på polisens frågor och påståenden.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2023-05-05 20:55

Klockan 8.25 den 4 augusti 2021 ringde polisen på en dörrklocka i centrala Eskilstuna. Syftet var att gripa en man i 40-årsåldern och genomföra en husrannsakan i bostaden och tillhörande förrådsutrymmen.

Mannen som hade dykt upp som misstänkt drygt två månader tidigare lämnade sitt hem i kortbyxor och sandaler. Han kom att anhållas och häktas som misstänkt för ett flertal brott mot barn. 

Förra veckan åtalades mannen för närmare 100 enskilda brott mot 18 minderåriga flickor. Bland brottsrubriceringarna finns våldtäkt mot barn, grovt barnpornografibrott, grovt sexuella övergrepp och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. 

Samtliga brott ska ha skett digitalt, främst via appen Snapchat men även genom Tiktok och Instagram.

Lite drygt ett år innan Eskilstunabon frihetsberövades valde en elvaårig flicka i Stockholmstrakten att berätta för sin mamma om en jobbig händelse kring en flicka vid namn Julia. 

Julia, en 14-årig flicka, hade kontaktat elvaåringen via Snapchat och ganska snabbt kommit med önskemål om att få nakenbilder. Julia var påstridig och elvaåringen föll till föga. Julia skickade även bilder på sig själv. I samma veva kontaktades elvaåringen av en Ebba på Tiktok. Ebba hade också udda intressen och bad också flickan om nakenbilder.  

Efter samtalet med mamman kontaktade elvaåringens föräldrar polisen.

I dag, nästan tre år efter det första larmet anser sig polis och åklagare kunna bevisa att Julia och Ebba i själva verket är en man i Eskilstuna, född på 1970-talet. Han kopplas även till ytterligare ett tiotal användarnamn, bland andra Diana, Emilia, Patricia, Tindra, Tuva och Moa.

Mannen har inga barn eller arbete och en mycket snäv umgängeskrets, enligt en närstående till mannen. 

Dold bakom de påhittade flickorna misstänks mannen ha byggt relationer med barn spridda över hela landet, bland annat i Eskilstuna, Jönköping, Eksjö, Stockholm, Askersund och Örebro. 

Med manipulationer, smicker och hot misstänks han ha förmått barnen att skicka bilder och filmer av sexuell natur. Med tiden blev kraven och önskemålen alltmer perverterade och grova.

undefined
Eskilstunabon misstänks ha rört sig i barnens värld under namn som Nellie, Julia och Patricia och påstått sig vara i de nedre tonåren.

I två av de mobiltelefoner som togs i beslag i mannens bostad har polisen hittat nästan 3 000 bilder och filmer. 

ISÖB, en specialgrupp inom polisen i region Öst som jobbar mot Internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn, och finns i Norrköping, rubricerar fynden som övergreppsmaterial.

Åklagaren Charlotta Tanner har beskrivit bevisläget som gott. En granskning av förundersökningen förstärker den uppfattningen.

Via begärd information från Snapchat kunde personen som kallat sig Julia, Ebba och så vidare, knytas till en specifik internetleverantör som i sin tur kunde koppla användarens IP-adress till en fysisk adress i Eskilstuna. Personen som betalade för internetabonnemanget var inte den åtalade Eskilstunabon, utan en anhörig som inte är bosatt i Sörmland.

I Eskilstunabons mobil påträffades de nämnda chattkonversationerna, bilderna och filmerna och det är genom dessa som flera av de tillkommande målsägarna kunnat identifieras och spåras.

I förundersökningen ingår utdrag från Eskilstunabons sökhistorik på internet. Den visar att han parallellt med kontakterna med barnen bland annat sökt på flickornas adresser och skolor, "scouter", "Parken Zoo" och "Skara sommarland". 

Historiken visar att han även mixat sökningar som "pommes med brunsås", "trocaderoglass" och "enkla muffins" med "slajsad halspulsåder", "dildos" och "sex with horse".

undefined
Sedan häktningsförhandlingen sommaren 2021 har den misstänkte mannen konsekvent svarat "ingen kommentar" på polisens frågor och påståenden.

Eskilstunabon förnekar samtliga brottsanklagelser. Förutom några korta intetsägande svar i de första förhören har han konsekvent svarat "ingen kommentar" på polisens frågor.

 De utsatta flickorna har i barnförhör berättat om känslor av skam och äckel och att det funnits en rädsla för att berätta om sina erfarenheter för sina föräldrar. Några har mått dåligt och fått svårigheter med skolan men flera av dem har även uttryckt en lättnad i att få prata om det.

Ett av barnen som hade kontakt med Eskilstunabon i form av "Tindra" beskriver henne som snäll.

Ur polisens sammanfattning av förhöret:

"Det kändes som Tindra ville bli vän. Hon byggde upp en tillit, var man osäker på sin kropp så sa Tindra att man var fin. Eftersom Tindra byggde upp det som om de var vänner blev det konstigt att säga nej till henne, då blev hon sur. Tindra hotade aldrig, men hon pressade henne att skicka bilder och filmer och hon kände sig tvingad att skicka".

För vissa av målsägarna skedde övergreppen nästan dagligen i flera månader.

"Alltså nu när jag är tretton. Jag ångrar jag mig jättemycket för jag vill bli elva igen för att rätta till alla misstag, men det går inte att ändra tiden", berättade en flicka i förhör.

undefined
Kartläggningen av Eskilstunabons, och målsägarnas Snapchathistorik gav träff.

Jörgen Skarin som tillhör ISÖB-gruppen uppmanade, i samband med en utredning med Eskilstunakoppling 2018, föräldrar att sätta sig in riskerna. 

‒ Som förälder måste man engagera sig i vad som händer på nätet. Om mitt barn har Snapchat, Kik, Facebook och Instagram så kanske jag också ska ha det. Jag tycker heller inte att ett barn ska ha en mobiltelefon med lösenkod som jag inte har. Jag går inte in och läser på mina barns mobiler men jag har byggt upp ett förtroende.

undefined
Jörgen Skarin vid polisens specialavdelning mot internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Han konstaterade att problematiken är svår och att det inte går att skydda sig genom att installera något program.

– Det finns de som tar kontakt med barn på Bolibompa-chatten, det går alltså inte att skydda sig, alltså är det förhållningssättet mellan vuxna och barn, hur vi pratar om det som blir viktigt. Och där brister det jättemycket. Prata med barnen, bygg upp förtroende så att de vågar komma till dig när det händer något.

Rättegången mot Eskilstunabon väntas inte komma igång förrän efter sommaren.

Mannen är sedan april i fjol frisläppt. Han frigavs efter nästan nio månader i häkte. 

Eskilstuna tingsrätt ansåg att fortsatt häktning vore oproportionerlig.

Tips till föräldrar

Besök sajterna dina barn använder.

Fråga hur de har det är på nätet och i sociala medier.

Berätta att det finns vuxna som försöker utnyttja barn. Vuxna som är bra på att luras. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.

Uppmana till försiktighet gällande privat information och bilder. Och att inte prata i webbkameran med personer som inte visar sig själva.

Be dina barn berätta om en person säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt, pratar om sex eller vill ses.

Källa: Polismyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!