En bostadsrätt i Eskilstuna lades för några månader sedan ut för 2 495 000 kronor på bostadssajterna Hemnet och Booli samt hos lokala Fastighetsbyrån. Lägenheten blev inte såld och priset sänktes då till 2 350 000 i annonserna. En spekulant lade budet 2 300 000 kronor vilket blev slutpriset. När försäljningen redovisas hos Hemnet och Booli redovisas prisutvecklingen som att bostaden endast har sålts för 50 000 mindre än utropspriset, när det egentligen var 195 000 kronor.
– Kortfattat kan man säga att våra system läser av det utgångspris som ligger aktivt när bostaden tas bort och jämför med det sista budet, förklarar Karin Grundeus, presskontakt på Booli, och fortsätter:
– Det vill säga att vi räknar prissänkningen från det "nuvarande" utgångspriset eftersom det är det aktuella priset. Det som har hänt i just det här fallet är att mäklaren har ändrat utgångspriset under tiden annonsen var aktiv, och därför går vi på det senare priset.
Vid försäljningen betyder det att bostaden såldes med en prisutveckling på -2,1 procent. Men i själva verket var prisutvecklingen -7,8 procent.
– Att mäklare skulle "fuska" med prissänkningarna är inget vanligt problem, vi har ett team som jobbar specifikt med att säkerställa datakvalitén och att vidta åtgärder vid misstänkt fusk. Men självklart, som med all statistik, finns det undantag och troligtvis finns det fler prissänkta bostäder som inte vi har lyckats samla in.
Enligt Booli:s senaste statistik för september månad prissänktes 19,2 procent av alla bostadsrättpriser i Eskilstuna, och i snitt med 6,8 procent. Om alla dessa bostadsrätter såldes betyder det att var femte bostadsrätt redovisar en felaktig prisutveckling.
– Jag kan hålla med om att det även är intressant att jämföra prissänkningen med det första utropspriset, och något vi kanske kommer lägga till i framtida produktutvecklingar för att hjälpa våra användare ännu mer. Speciellt när marknaden har gått mot allt fler prisändringar jämfört med hur det såg ut bara för något år sedan.
På Hemnet redovisar de likadant som hos Booli, att prisutvecklingen endast var minus 50 000 kronor.
– Generellt vill jag säga att det är väldigt viktigt att den statistik som redovisas är korrekt, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet, och fortsätter:
– Systemet fungerar så att det är det senast angivna annonspriset som redovisas som begärt pris i vår slutprisstatistik.
Han berättar att de årligen hanterar 200 000 bostadsannonser och att det är svårt att granska om alla uppgifter stämmer.
– Däremot får vi ibland in tips om saker som inte stämmer, vi har en granskningsfunktion och följer upp de tips som kommer in till oss. Ibland är det bara ett litet misstag som enkelt kan korrigeras, det viktiga är att uppgifterna ska stämma med verkligheten.
Angående just den här specifika annonsen, hur kommer det sig att inte det första utropspriset redovisas?
– Det är den logik vi har i vårt system och det är viktigt att poängtera att det inte är något mäklarna själva kan påverka. Det här är något för oss att titta på så att det blir så tydligt som möjligt för de som letar efter statistik eller följer en försäljning.
– För oss är det viktigt att vår slutprisstatistik är så informativ som möjligt.
Staffan Tell konstaterar att det här är första gången han får en fråga om hur begärt pris redovisas i slutprisstatistiken.
– Vi säger att man vill sälja en bostad för en miljon kronor, men får inte bostaden såld. Men om man sänker till 950 000 och säljer den för 900 000, så är det senaste utgångspriset, det vill säga 950 000 kronor, som vi utgår från när mäklaren skriver in slutpriset, avslutar Staffan Tell.
Om den ovanstående bostaden hade sålts för 2 400 000 miljoner efter sänkningen till 2 350 000 betyder det att bostaden hade fått en prisutveckling som visar att bostaden sålts till högre pris än utgångspriset. I själva verket hade den sålts till minus 95 000 kronor från det ursprungliga utgångspriset.
Fastighetsbyrån i Eskilstuna, som har sålt bostaden, redovisar endast slutpriset på sin hemsida på bostäderna de sålt. Något utgångspris eller utropspris finns inte med i annonserna så det går inte att se prisutvecklingen hos dem.
– Som mäklare tänker man inte likadant som ni. Vi vill ju sälja en bostad och måste vi sänka priset för att det ska hända något så gör vi det. Vi mäklarkedjor går på slutpriset och vilket snittpris det blir per kvadratmeter vid försäljningen, säger Ludwig Gullberg, kontorschef på Fastighetsbyrån.
Han konstaterar att om en fastighet som ska säljas inte får några bud görs en sänkning av utgångspriset i samråd med säljaren. Ludwig Gullberg vill förklara hur mäklare resonerar och att denna försäljning hanteras som alla försäljningar, oavsett vilken mäklarfirma det är som säljer i stan.
– Skulle 100 mäklare värdera en och samma bostad hade den fått väldigt många olika värderingar, och utgångspriset hade varierat mycket. Det viktigaste för vår del som mäklare är vad slutpriset hamnar på. Vid en värdering så går vi på vad andra objekt sålts för i området, inte vad objekten hade för utgångspris.
Han förklarar att de inte rapporterar vidare några utgångspriser vid försäljningar, endast ett slutpris så att snittpriset per kvadratmeter kan räknas ut.
– Här i Eskilstuna går vi ut med det pris som vi tror att bostaden kan säljas för, mäklare jobbar annorlunda i större städer, som Stockholm och Malmö.
Han har väldigt svårt att se att någon mäklare här skulle vilja förvränga statistiken genom att ändra utgångspriset.
– Det sista angivna priset är det som loggas i slutstatistiken. Att en mäklare ändrar är inget konstigt, det är naturligt. I vilket fall är slutpriset den enda sanna statistiken, det säger jag till alla mina kunder eller vem än jag pratar med. Kolla inte utgångspriset, kolla slutpriset, det står jag till 200 procent för, avslutar Ludwig Gullberg.
Booli presenterade i förra veckan statistik över försäljningar i Sörmland. Under de senaste 30 dagarna hade då budgivningar för lägenheter gått ned med i genomsnitt 0,1 procent, en minskning med 6,7 procentenheter mot samma period föregående år. För villor var snittet upp 1,1 procent, det är en minskning med 9,4 procentenheter mot samma period i fjol.
Dessa siffror är de lägsta nivåerna som Booli har uppmätt sedan julen 2013.