Sedan 2014 har Arla vid upprepade tillfällen sänkt den ersättning som mjölkbönderna får för den mjölk de producerar. Ersättningen är nu drygt 2,30 kronor per kilo, vilket är en historiskt låg nivå.
– När vi började 1990 fick vi mer för mjölken än vad vi får i dag. Vi har investerat miljoner för att vi ska kunna hålla på. Vi var tvingade att göra större för djuren. Vi har fått hårdare krav. Vi har mycket hårdare djurlagar, berättar Monika Hildebrand på Knutsta gård i Stora Sundby.
– Sedan sänker de mjölkpriset. Det är helt sjukt. Jag blir förtvivlad.
Prissänkningarna beror enligt Arla på att det produceras mer mjölk i världen än vad som efterfrågas.
– Vi kommer inte att finnas kvar med det mjölkpriset som är i dag. Vi behöver ha 3:50 för mjölken för att vi ska gå runt med våra kostnader, säger Peter Hildebrand på Knutsta.
– Nu är det inte bara att man är gnällig bonde utan nu är det den bistra verkligheten.
Sedan en tid tillbaka arbetar den så kallade 9½-gruppen med de lokala mjölkböndernas situation. Bönder hjälper varandra med praktiska saker. Det har anordnats ett flertal möten med bland annat politiker, handel och representanter för Arla.
I måndags kväll deltog representanter för 17 av Eskilstunas 23 mjölkgårdar vid ett möte på Frasta gård i Stora Sundby. Vid mötet diskuterades bland annat möjligheten att lämna Arla och söka sig till ett mejeri som är villigt att betala mer för mjölken.
– Vi måste pröva något annat. Skulle vi känna att det inte är vår grej kan vi gå tillbaks till Arla, säger Peter Hildebrand.
Han har tagit en initial kontakt med Grådö mejeri i Hedemora som har kontrakterade mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro. Grådö har betalat sina bönder lite bättre än Arla.
– Det mest intressanta är att man kan närma sig en lokal marknad, säger Per-Ola Lisjö på Böcklinge gård.
I slutet av juni månad kommer en gemensam intresseanmälan att skickas in till Grådö mejeri. Intentionen är enligt Peter Hildebrand att kommunens samtliga 19 konventionella mjölkbönder ska stå bakom intresseanmälan.
– De ekologiska har ett tillägg på 1:50 kronor från Arla på sin mjölk så de sitter ju inte riktigt i samma båt som vi gör, säger han.
En förhoppning är att mjölken ska kunna ursprungsmärkas så att det framgår att den är lokalproducerad.
– Konsumenten efterfrågar det lokalt producerade. Vi tycker att det borde vara möjligt att göra en sådan produkt, men om man ser till Arla så har de ju valt att satsa på världsmarknaden.
Daniel Emilson är presschef på Arla.
– Vi har förståelse för att man gör vad man kan för att få mer betalt för sin mjölk. Sedan tycker vi att det är väldigt tråkigt att man överväger att lämna Arla. Vi är egentligen det enda genuint bondeägda kooperativet i Sverige.
Tänker ni göra något för att behålla bönderna?
– Vi gör allt vi kan, men vi kan inte betala Arlabönderna mer än vi säljer deras mjölk för. Det är ju Arlabönderna som äger Arla. Arlabönderna har gett företaget Arla i uppgift att vara ett långsiktigt stabilt företag som garanterat hämtar Arlaböndernas mjölk.
– Den globala marknaden måste komma i balans.
För ungefär en månad sedan beslutade Arlas styrelse att höja kompensationen till alla Arlabönder som använder GMO-fritt foder från 2 öre till 10 öre per kilo. Eftersom alla svenska Arlabönder använder GMO-fritt foder kommer alla att få höjningen.
– Det är inte jättemycket, men det är ändå någonting, säger Daniel Emilson på Arla.