– För vår del så skulle det göra väldigt mycket, säger Christin Andersson som tillsammans med maken Mats driver Viby Prästgård utanför Eskilstuna.
De har precis byggt en ny ladugård för att ersätta den som brann ner i juni 2013.
– Ska vi börja mjölka där i slutet av februari så vore det bra om vi fick en krona till för mjölken. Nu är det ju katastrof. De sänkte priset med 19 öre precis innan jul. Det var ju en fin julklapp man fick, säger Christin Andersson.
Hon berättar att många mjölkbönder har det väldigt tufft.
– Då blir det att man får jobba ännu mer. Man kanske inte kan vara ledig. Finns det inte pengar så måste man dra in på någonting. Då blir det i regel personal om man har det. Sedan kanske man inte har råd att underhålla på samma vis som man skulle göra annars. Den här kronan kan faktiskt vara räddningen för många.
I dag är grundpriset som en bonde får för en liter mjölk drygt 2,60 kronor. För att mjölkbönderna ska få en dräglig situation är det många som menar att det skulle krävas närmare 4 kronor per liter.
Peter Hildebrand på Knutsta Gård investerade i en ny ladugård för snart fyra år sedan, men säger att han förmodligen inte hade gjort samma investering i dag. Han tycker att utvecklingen med ökad import av mjölkprodukter är skrämmande.
– Jag tror inte gemene man förstår hur det ser ut för oss bönder och hur viktigt det är att man faktiskt handlar svenskt, säger han.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, meddelade förra veckan att landets mjölkbönder befinner sig i kris på grund av sjunkande världsmarknadspriser. Situationen har även försämrats av Rysslands importstopp.
– Det är akut för mjölkbönderna just nu, säger Fredrik von Unge, chef för mjölkpolitik på LRF Mjölk till Södermanlands Nyheter.
Flera livsmedelshandlare i bland annat Jämtland, Örebro och Norrtälje har därför höjt literpriset med en krona som ska gå oavkortat till mjölkbönderna.
Centerpartiet lanserar samtidigt kampanjen #mjölklöftet som syftar till att få fler livsmedelshandlare i landet att göra samma sak.
– I Jämtland har de startat en ekonomisk förening, på andra håll i landet kanske det fungerar bättre om mejerierna förmedlar pengarna. Det viktiga är att de kommer till bönderna snabbt, säger den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C), till Sörmlands Nyheter.
Den nya ladugården på Viby Prästgård är utrustad med en mjölkrobot och har plats för 65 mjölkkor och lika många ungdjur.
– Om man producerar vill man få betalt för sin produkt. Folk i allmänhet kan tänka sig att betala mer för mjölken. Det tror jag inte är några problem. Sedan är det kanske inte så enkelt, säger Christin Andersson.
Hon tycker att det skulle vara en bra idé att ta bort momsen på mjölk.
– Det gör ju 25 öre på en gång, säger hon.
Fredrik von Unge säger till Södermanlands Nyheter att alla initiativ som tas för att öka mjölkböndernas lönsamhet är positiva. Han konstaterar samtidigt att initiativ som liknar det Centerpartiet nu föreslagit har tagits tidigare.
– Och de har varit ganska kortlivade. Att höja mjölkpriset är dessutom bara en av flera åtgärder som måste till för att mjölkböndernas situation ska förbättras.