Puustinen har sedan Moderaterna blev en del av den politiska majoriteten efter valet 2014 varit ordförande i barn- och utbildningsnämnden och arbetsmarknad- och vuxenutbildningsnämnden. Efter årsskiftet tar han över ansvaret för den relativt anonyma servicenämnden som hittills främst varit ett kommuninternt organ för att utföra tjänster åt andra nämnder.
– Jag kommer ha stort fokus på att skapa bra förutsättningar för det lokala näringslivet, det ingår i min portfölj under mandatperioden. Och där har servicenämnden en viktig strategisk uppgift. Hit hör kommunens it-infrastruktur, om det ska göras inhouse eller av marknaden. Vidare ligger frågor som rör upphandlingar inom nämndens ansvar och det är en av de mest väsentliga frågorna för näringslivet, säger Jari Puustinen.
Den politiska majoritetens mål är att Eskilstuna ska vara landets bästa kommun för små och medelstora företag. Tittar man på den årliga ranking som Svenskt näringsliv tar fram varje år är vägen dit väldigt lång. I årets ranking backade Eskilstuna 13 placeringar och hamnade på plats 183 av landets 290 kommuner.
– Målet är att vi ska klättra rejält. Tittar man på kommuner av jämförbar storlek ligger vi på plats tolv av 20. På den listan ska vi vara topp fem. Som det är nu rullar det på väldigt bra vad gäller nyetableringar men vi måste bli bättre på att ta hand om de befintliga företagen. Där finns det en del att göra.
I rankingen framgår att företagarna upplever att kommunens egna verksamheter konkurrerar med näringslivet. Vilka områden det rör sig om ska nu analyseras.
– Efter presentationen av årets ranking fattade vi beslut om att skicka ut en stor enkät till företagare i kommunen. Vi har fått in svaren men väntar på den skriftliga sammanställningen. Förhoppningen är att vi ska detaljerad information för kunna åtgärda de upplevda bristerna. Vi har också skapat ett tillväxtråd som jobbar nära olika branschföreträdare. Vi måste jobba brett, företagarna ska känna att kommunen står på deras sida.
Enligt Jari Puustinen är det två frågor som näringslivets företrädare pekar på som särskilt viktiga.
– Det handlar om trygghetsfrågor och kompetensförsörjning. Arbetslösheten är stor och i samband med nyetableringar måste vi snabbt inventera vad vi kan göra för att matcha företagens behov.