Mogna lokala gubbar till midsommar

Jordgubbarna kom tidigt i år. Redan till midsommar går det att plocka själv på flera platser runt om i kommunen. – De har kommit jättetidigt i år, nu blir det en riktig midsommar, säger Anita Larsson som driver Larssons jordgubbar i Näshulta.

Eskilstuna2016-06-23 16:26

Tidigare år har Anita och Arne Larsson inte kunnat plocka sina jordgubbar förrän den sista veckan i juni. Men i år har det varit fint väder och då kommer jordgubbarna tidigt.

– Vi har odlat jordgubbar i tjugo år. Bara tre av de åren så har vi kunnat plocka innan midsommar, säger Anita Larsson.

Paret startade verksamheten för att ge sina döttrar sommarjobb. Sen har det bara rullat på. Nu är de inne på andra generationen sommarjobbare. Men de har haft planer att stänga ner.

– Jag sa till Arne att om vi inte får fina gubbar tills midsommarafton då gräver vi upp landet tills nästa år. Nu blev det ju fina, så vi får köra ett tag till, säger hon och skrattar.

Trots den tidiga starten på jordgubbssäsongen så har flera plockare hittat hit. Malin Bertilsson och dottern Frida är några av dem. Det är första gången de plockar för året.

– Vi brukar plocka varje år, vi siktar på 10 kilo. Några skivar vi tunt och varvar med socker, det blir som en god sylt. Andra fryser vi in och gör smoothie av, säger Malin Bertilsson.

Det finns flera sätt att använda jordgubbarna till. Paj, saft, till glassen eller bara som den är. Men paret Larsson, som äter sina jordgubbar till både frukost, lunch och middag, är eniga om vilket som är det godaste sättet att äta gubbarna på.

– Med lite mjölk bara, och smula på lite knäckebröd. Eller när man plockar själv, det är något speciellt med det, säger Arne Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!