"Kvinnor sitter hos mig och gråter"

– Sjukvården är jätteviktig, men vi kan inte bara ägna oss åt att ta bort symptom. Vi måste finna orsakerna till varför patienten mår som den gör, och se helheten.
Det säger Monica Tonhammar, lymfterapeuten som helst skulle vilja se befolkningen friskvårda sig själv till ett gott liv.

Monica Tonhammar vill med sin verksamhet friskvårda Eskilstunaborna till att må bra. "Många upplever att de sover bättre, blir mer avslappnade och generellt mår bättre av lymfmassage." Hon skulle önska att sjukvården ville samarbeta mer med alternativa behandlingsformer, för patienternas bästa.

Monica Tonhammar vill med sin verksamhet friskvårda Eskilstunaborna till att må bra. "Många upplever att de sover bättre, blir mer avslappnade och generellt mår bättre av lymfmassage." Hon skulle önska att sjukvården ville samarbeta mer med alternativa behandlingsformer, för patienternas bästa.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-10-27 19:07

De allra flesta av hennes kunder är kvinnor, unga som gamla men med ett gemensamt; de mår generellt dåligt. Oavsett om de nyligen genomgått en tuff cancerbehandling, är friskförklarade av sjukvården men har en lång väg tillbaka – eller om de bara inte riktigt känner igen sig själva längre och inte kan sätta fingret på vad som är fel i kroppen. De har sökt hjälp på sin vårdcentral, och blivit bortfviftade med ett "värdena ser bra ut, det är inget fel på dig".

– Sjukvården tar inte alltid sitt ansvar, säger Monica Tonhammar.

– Tänk att man fortfarande inte ser helheten kring patienterna. Jag hör så mycket historier om oengagemang från sjukvårdens sida. Hur rehabiliteringen av canceröverlevare är eftersatt, de saknar uppföljning, blir lämnade ensamma och förutsätts klara av att friskvårda sig på egen hand, kanske med ett stort ödem på armen eller benet. Och hur människor upplever att det inte är någon idé att kontakta vårdcentralen när de mår dåligt. Man blir bara uppmanad att avvakta, eller återkomma om symptomen blir värre. 

undefined
"Mitt mål är att friskvårda Eskilstunaborna till bättre hälsa. Även om jag vill ha kunder", ler Monica Tonhammar.

Monica, då Ericsson, blev Mälarsjukhusets första bröstsjuksköterska i början på 2000-talet. Hon blev efter några år vald till Årets sjuksköterska i cancervården och var med och byggde upp sjukhusets Bröstcentrum. 2009 fick hon sen utmärkelsen Årets bröstsjuksköterska av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, för sitt uppskattade sätt att stötta patienter som fått diagnosen bröstcancer.

Men hon upplevde en konflikt inombords till slut, i sjukvårdseffektiviseringens tidevarv, när allt mer ansvar skulle läggas på patienterna. Det var deras ansvar att bli friska och det fanns, kände Monica, inte riktigt längre tid för att vara en medmänniska som brydde sig, lyssnade, förstod och ville veta hur personerna bakom diagnoserna faktiskt mådde.

Det kan hon vara i dag. När hon arbetar med friskvård och hälsa, och förebygger ohälsa. I tiotalet år har hon drivit eget, huvudsakligen inom ett område hon alltid sett varit åsidosatt inom cancervården och sjukvården i stort: Det "bortglömda" lymfsystemet.

– Jag såg – och ser fortfarande – så många patienter som inte får optimal hjälp med sina besvärliga lymfödem. Det får inte ens bra information om var de själva kan söka hjälpen. Och det är ju först på senare år vi börjat prata alls om lymfsystemet.

undefined
Sjukvården tar inte alltid sitt ansvar, menar Monica Tonhammar som med sitt företag hjälper många kunder som förgäves sökt hjälp på vårdcentralen med hälsobesvär av olika slag.

Monica är utbildad medicinsk lymfterapeut, den enda i privat regi i Eskilstuna. Och 2021 startade hon Monicas lymfhälsa, som från denna höst välkomnar kunder till Strandgatan 7, mitt emot Janelings konditori.

Lymfsystemet, förklarar hon, är kroppens avfalls- och reningssystem. Till skillnad från blodomloppet har inte lymfvätskan någon egen pump utan kräver rörelse för att transportsystemet ska fungera. Och ett trögt lymfsystem kan skapa väldigt många fler hälsoproblem än ödem.

– Jag önskar att sjukvården var mer öppen för alternativa behandlingsformer och inte bara avfärdar dem som oseriösa. Det finns så mycket vetenskap och forskning i dag, och jag tror och hoppas att vi ändå är på väg mot ett paradigmskifte. Det finns läkare som är genuint intresserade. 

undefined
Lymfmassage är en lugn och mjuk behandlingsmetod med lätta tryck, knådning och strykningar i lymfsystemets riktning. Lymfsystemet stimuleras att jobba bättre och transportera bort överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden tillbaka till blodbanan där de renas och transporteras ut via urinen.

Till viss del handlar det förstås om pengar, konstaterar hon. Region Sörmland har dålig ekonomi och måste dra ned på provtagningar och undersökningar.

– Men jag funderar mycket på vad det beror på i övrigt. Och jag tror det ligger patienterna i fatet att många är så pålästa i dag. Man googlar och vill ha en dialog, men läkaren blir förnärmad. Det borde ju vara guld värt att träffa patienter som engagerar sig i sin hälsa. Även om inte allt som står på nätet stämmer så är mycket i dag vetenskapligt korrekt. Som vårdpersonal har du redan ett övertag, och så tar sig många rätten att utöva makt och förminska patienter. Det gör mig så arg.

– Kvinnor sitter hos mig och gråter efter att ha blivit bortviftade av oengagerade läkare. Vissa besök här går mest åt till att bara prata. Jag försöker se helhetsperspektivet runt varje kund. Och du ska se vilka fantastiska möten jag fått vara med om. Det finns en sån otrolig kraft inom oss människor, få viker ner sig mot ohälsa, de flesta hittar ett jävlaranamma inombords och kämpar för att hitta en väg framåt.

undefined
Monicas Lymfhälsa har i höst flyttat från Söder till Strandgatan.

Många har själva sökt och hittat kunskaper kring lymfsystemet innan de kommer, andra inte alls utan kanske bara vill prova en ny form av mjuk och skön massage.

– Då nöjer vi oss med det, jag vill på intet sätt pracka på folk vad de inte vill ha. Men jag har stamkunder som gått hos mig flera år. Inte minst de med lymfödem efter en canceroperation. För vissa blir ödemet mer jobbigt än själva cancern varit. Många upplever att det är när du är frisk från en cancerdiagnos det riktigt jobbiga startar. Men, upptäcker de också, det är inte sjukvårdens uppgift att informera om vad man då kan förvänta sig och var man söker hjälp för friskvård.

Hon säljer kompressionsplagg och samarbetar med företaget Amoena, som gör bröstproteser och bh för bröstopererade. Monica erbjuder ett bh-sortiment och hjälper till med utprovningar.

undefined
Monica Tonhammar är numera återförsäljare av Amoenas bh-sortiment som är specialanpassat för implantat åt bröstopererade. Hon hjälper också till med utprovning.

Många av hennes övriga kunders besvär kan härledas till klimakteriet. Och det handlar om så många fler problem än bara vallningar, svettningar och humörsvängningar.

– Ett trögt lymfsystem kan vara orsaken till exempelvis viktproblemen. Tränar du hårt med ett lymfsystem i obalans kan du rentav gå upp i vikt. Kvinnor som tränat mycket högintensivt hela livet upptäcker i klimakteriet att det inte funkar längre. Kroppen orkar inte göra sig av med den överflödiga vätskan. Man behöver tänka om och lära sig leva som kroppen önskar. Bli självsnäll, klappa sig på axeln ibland. Det är inte obetydligt för vår hälsa. Vi kan inte vara högpresterande hela tiden, livet är ju helt enkelt inte alltid på topp.

undefined
"Människor vet generellt väldigt lite om sina kroppar. Man har 'inte tid' att engagera sig. Men lägg ifrån dig mobilen en minut och gör något för ditt lymfsystem varje dag", rekommenderar Monica Tonhammar.

Människor behöver hjälp till självhjälp, konstaterar hon.

– Det är ju inte alla som börjar träna för kanske första gången i livet, bara för att man fått en lapp i handen av en läkare som menar att det kunde vara bra med lite träning. Och jag tror att folk i allmänhet vet väldigt lite om sina kroppar. Själv har jag lärt mig så otroligt mycket om kropp och hälsa sedan jag slutade på sjukhuset.

– Som värdet i lite enkel egenvård i form av en daglig lymfmassagerutin i duschen. En minut extra har alla tid med. Friskvård för alla, det är dit jag vill nå. Även om jag vill ha kunder, ler Monica Tonhammar.

Lymfsystemet & ödem
undefined
Lymfsystemet kallas ibland för det bortglömda systemet i kroppen.

Lymfsystemet är vårt avfalls-och reningssystem. Det hjälper kroppen att hålla sig balanserad genom att stötta kroppens rening och immunförsvar och genom att hålla kroppens vätskenivåer i balans. Dess viktigaste huvuduppgift är att i lymfkärlen transportera bort överflödig vätska, slagg, toxiner, bakterier, virus, fett och annat skräp som våra celler och kropp ska göra sig av med.

Varje dag bildas mellan två och fyra liter lymfvätska, som behöver föras bort av systemet för att undvika vätskeansamling. Vätskan förs efter rening tillbaka till blodflödet och omvandlas till blodplasma. Reningen sker i de runt 600-700 lymfkörtlarna, eller lymfnoderna, och avfallet lämnar kroppen via tarmen, njurarna och huden.

Lymfödem är en svullnad som beror på att lymfvätskan har svårt att transporteras och i stället samlas upp, framför allt i området mellan huden och muskulaturen. 

Kompressionsplagg, som skapar tryck mot huden, och lymfmassage kan minska svullnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!