Mordförsök i Årby – ung man förd till sjukhus

En man i 20-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus efter en skjutning i ett bostadsområde i Årby på lördagseftermiddagen. Polisen utreder det som mordförsök och grovt vapenbrott. "Min dotter vågar inte gå till pizzerian längre", säger en boende till tidningen.

Ett stort område vid Årbygatan spärrades av efter skottlossningen på lördagen.

Ett stort område vid Årbygatan spärrades av efter skottlossningen på lördagen.

Foto: Anna Hübsch

Eskilstuna2022-03-26 16:05

Det var vid 15.30-tiden på lördagen som polis larmades om en misstänkt skottlossning i Årby i Eskilstuna. I närheten av fotbollsplanerna på Årbygatan hittades en skadad person. Den skadade, en man i 20-årsåldern, fördes med ambulans till sjukhus och transporterades senare till ett annat sjukhus. Hans skadeläge var på söndagseftermiddagen allvarligt men stabilt, enligt polisen.

Polisen rubricerar händelsen som försök till mord. Ingen är i nuläget gripen.

Platsen spärrades av och under lördagskvällen genomfördes en kriminalteknisk undersökning. Flera polispatruller var på plats under eftermiddagen och kvällen för att prata med vittnen.

– Vi säkrar brottsplatsen så att våra kriminaltekniker ska få en bra plats att jobba på, säger Johnny Gustafsson, polisens presstalesperson, vid 16-tiden.

Senare under kvällen kallades hundpatruller in för att söka efter spår i området.

undefined
Akutmottagningen på Mälarsjukhuset spärrades av av polis efter skjutningen.

Även akutmottagningen på Mälarsjukhuset spärrades av.

– Det är en ganska vanlig åtgärd vid sådana här händelser. Det är snudd på rutin.

Så det finns ingen hotbild? 

– Det kan man inte utesluta. Men vi gör det här för sjukvårdspersonalen så de ska kunna ägna sig åt sitt jobb.

Eskilstuna har drabbats av flera skjutningar den senaste tiden, bland annat i Årby. Om lördagens skjutning har någon koppling till de tidigare är oklart.

– Självklart är det en fråga vi är intresserade av. Men för att svara på din fråga. Det är oklart. Det kan ha och det kan inte ha. Men det är en tanke som inte är främmande för oss, säger Johnny Gustavsson.

Vid halv fem på eftermiddagen var det lugnt där skjutningen skett i Årby. Barn lekte på lekplatsen nära polisens avspärrning. Boende i området stannade till och pratade med varandra och med polisen.

– Det är mina barn jag är orolig för. Det är inte roligt när det sker skjutningar i området mitt på dagen när barn är ute och spelar fotboll. Min dotter vågar inte gå till pizzerian längre, säger en man till tidningen.

Han berättar att han har bott länge i Årby.

– Men jag vill köpa hus och flytta härifrån för mina barns skull.

undefined
En person fördes till sjukhus efter en skottlossning i Årby på lördagseftermiddagen.

En kvinna som stannar till är upprörd.

– Var är Posom (psykiskt och socialt omhändertagande vid stora olyckor och katastrofer reds. anm.) och var är kommunen? Varför ska vi själva ta hand om situationen? När det händer saker hela tiden måste det mötas upp. Det finns många människor här som är i behov av att prata.

Hon tänker också på barnen som bor i området.

– Barn i området är stressade. Men barnen ska inte behöva förhålla sig till skjutningarna. De får inte vänja sig vid det här.

Eskilstuna kommun meddelade under lördagskvällen att de kommer aktivera sin beredskapsgrupp Posom under söndagen. De kommer finnas på plats för att ge stöd och samtala med människor som drabbats samt deras anhöriga. Även kommunens mobila team Trygga unga kommer röra sig i stadsdelarna för svara på frågor och stötta.

Vid 01-tiden, natten till söndag, hävde polisen avspärrningarna både på brottsplatsen och vid akuten.

Polisen vill gärna komma i kontakt med personer som gjort iakttagelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!